clmDe o şedinţă extraordinară extrem de liniştită şi scurtă au avut parte, ieri, aleşii locali. Votul a decurs lin, fără obişnuitele poticneli sau contrele dintre Putere şi Opoziţie.
Cel care a încercat, însă fără sorţi de izbândă, să încingă spiritele în afara ordinii de zi a şedinţei a fost însuşi edilul-şef. Nici măcar ordinea de zi a şedinţei extraordinare de ieri a CLM nu a fost supusă votului aleşilor locali înainte ca primarul Gheorghe Falcă să le reţină aces­- tora atenţia cu unele precizări.
Primarul şi-a lăudat realizările
Expunerile edilului-şef s-au întins pe durata a zece minute, exact intervalul de care, mai apoi, consilierii locali au avut nevoie pentru a vota întreaga ordine de zi. A fost, pesemne, liniştea dinaintea furtunii prezise în anterioara şedinţă de primarul care ameninţa CLM cu acţiuni în instanţă, după ce aleşii Opoziţiei au refuzat să voteze proiectul de hotărâre privind reevaluarea patrimoniului municipiului. În intervenţiile ce au precedat votul, primarul nu s-a putut abţine de la a se lăuda cu „măreţele realizări” din oraş nici măcar la o zi după ce schela şantierului de pe Podul Grădişte a cedat în timpul furtunii, zdrobind mai multe autoturisme şi rănind un pieton. Fără a mai face referire la acest aspect, edilul-şef a anunţat că lucrările de mo­dernizare de la Pasajul Micălaca au fost recepţionate ieri, mândrindu-se că a patra din cele cinci lucrări similare realizate în oraş cu fonduri europene a fost, în acest moment, finalizată. Expunerea lui Gheorghe Falcă pe tema lucrărilor de reabilitare s-a încheiat cu un anunţ: greu – încercatul pod din Grădişte va fi recepţionat la toamnă.
Guvernul, eterna problemă a primarului
Un atac dur la adresa Guvernului a fost, mai apoi, formulat de primar. După ce a anunţat că o nouă şedinţă a CLM va avea loc la finele săptămânii, mai precis vineri, primarul Gheorghe Falcă a şi motivat această decizie: rectificarea bugetară care ar fi trebuit să fie supusă votului în şedinţa de ieri a fost amânată din pricina unei ordonanţe de urgenţă. Normativul se referă la o serie de măsuri privind asigurarea funcţionării administraţiilor publice locale. Edilul-şef a atărat cu degetul către Guvern, exprimându-şi indignarea faţă de necesitatea avizării bugetelor locale de către Ministerul Finanţelor. Mai mult decât atât, primarul a dedus că mesajul transmis prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului reprezintă lipsa oricărei intenţii de descentralizare şi impresia că administraţiile publice locale nu ar funcţiona. La final, Gheorghe Falcă a ţinut să precizeze că lipsa de funcţionalitate a administraţiilor publice locale poate fi pusă doar în seama acelora dintre ele care sunt coordonate de oponenţii săi politici. Pentru ca motivaţia supărării sale să fie completă, edilul-şef a criticat şi reducerile de personal care vor fi aplicate cel mai probabil şi în Primăria Arad, opinând că nu acesta este modul în care administraţile locale vor deveni funcţionale.
Unanimitate şi pentru cabinetele parlamentare
A fost unanimitate pe aproape toate proiectele de hotărâre supuse votului de ieri, chiar şi pe cel privind atribuirea cabinetelor parlamentare. Astfel, după o serie de contre şi amânări, atât Claudia Boghicevici cât şi Flavius Măduţa şi Dorel Căprar şi-au intrat în drepturi. Vo­tat în unanimitate de consilierii locali, proiectul de hotărâre referitor la aprobarea componenţei Comisiei de Sistema­tizare a Circulaţiei şi a regulamentului de funcţionare al acesteia a beneficiat şi de un amendament al Puterii. Acesta a fost, la rândul lui, aprobat în unanimitate şi prevede suplimentarea comisiei cu un membru din partea Camerei Taximetriştilor. Un singur proiect de hotărâre a întâmpinat două abţineri la vot, însă a reuşit să întrunească suficiente voturi favorabile pentru a fi aprobat. A fost vorba despre proiectul privind modificarea statutului de funcţii al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

Recomandările redacției