Dintotdeauna adopția a fost considerată ca fiind unul dintre cele mai nobile gesturi, pe care un om îl poate face într-o viață. A-ți lua răspunderea de a crește un copil abandonat, ca și cum ar fi al tău, este un lucru demn de toată lauda. Sunt multe cupluri care nu pot avea un copil al lor, din varii motive. Unii își acceptă soarta și merg mai departe pe drumul vieții doar în doi, celaltă categorie încearcă să adopte un suflet care să le umple viața de bucurie.

Și din lumea mondenă au fost multe vedete care au făcut acest gest și care nu regretă deloc alegerea: Horia Brenciu, Dragoș Bucur, Teo Trandafir și lista ar putea continua.

Am dorit să aflăm care este situația la nivelul județului Arad, cu privire la adopțiile din ultima perioada, de când s-au simplificat procedurile. Ne întrebam câți arădeni au apelat la instituția DGASPC Arad, pentru a solicita informații despre procedura de adopție.

,,Îmbunătățiri ale legislației adopției au fost pe parcursul mai multor ani, inclusiv anul acesta. În acest an, până la acest moment, au solicitat informații despre adopții 33 de cupluri”, ne-a precizat  Erika Stark, directorul instituției. Totodată, în acest ultim an, cuplurile interesate au parcurs toate formalitățile nesesare adoptând peste 40 de copii din centrele DGASPC Arad.

,,În ultimul an, 43 de copii au fost adoptați în/din Arad, din care patru familii au adoptat doi frați, astfel: 29 de familii adoptatoare din Arad, din care două familii au adoptat frați (31 de copii adoptați),  10 familii din alte județe, din care două familii au adoptat frați (12 copii adoptați)”, ne precizează directorul instituției.

 

Categoriile de vârstă, care solicită să adopte un copil, sunt în general persoane peste 30 de ani, care probabil au încercat toate procedurile pentru a avea un copil al lor și nu s-a putut, așadar au apelat la formula de adopție. 

Sunt înfiați preponderent copii cuprinși în grupa de vârstă 1 și 7 ani, fără probleme medicale, ne precizează cei de la DGASPC Arad. Viitorii părinți își doresc în primul rând un copil sănătos și nu se ghidează neapărat după aspectul fizic. Cu mulți ani în urma circula mitul că cei care doresc să adopte își doresc ca micuțul să fie neapărat blond cu ochi albaștrii, ceea ce nu este deloc adevărat, ne precizează reprezentanții instituției.

,,Așteptările familiilor adoptatoare vizează prioritar starea de sănătate a copilului. Preferințele familiilor nu sunt legate de trăsăturile copilului ci mai degrabă de aspectele ce țin de vârsta, sexul și starea de sănătate a copilului”, ne precizează Erika Stark.

Cel mai mic copilaș adoptat, în ultimul an, a avut 1 an și 2 luni iar cel mai mare mai mare,13 ani.

Arădenii care îi doresc un copil de suflet fac parte din toate categoriile socio-profesionale, nu doar pesoanele cu studii superioare și cu un statut peste medie fac acest gest. ,,Avem persoane cu studii medii, cât și cu studii superioare, postuniversitare, respectiv, doctorat”, ne spune directorul DGASPC.

Cei care doresc să ia acasă un suflet pur de copil, care le va umple viața de bucurie, ,,trebuie să îndeplinească garanţii morale şi condiţii materiale necesare creşterii, educării şi dezvoltării armonioase a copilului. Nu poate adopta persoana care a fost condamnată definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de pornografie infantilă şi infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori.  Interdicţia se aplică şi persoanelor care doresc să adopte singure, ai căror soţi sunt bolnavi psihic sau au handicap mintal. Nu poate adopta persoana sau familia al cărui copil beneficiază de o măsură de protecţie specială sau care este decăzută din drepturile părinteşti”, ne povestește Erika Stark. 

Mulți dintre cei care își doresc să aducă în cel mai scurt timp un copil în viața lor se întreabă cât durează procedura de la depunerea actelor până se văd cu micuțul în brațe.

,,De la momentul depunerii cererii de evaluare pentru adopție familia parcurge procedura de evaluare și pregătire pentru adopție, etapă care durează maxim 90 de zile. După eliberarea atestatului, timpul de așteptare a unei familii în ce privește potrivirea cu un copil aflat pe lista Registrului Național pentru Adopții, diferă în funcție de criteriile legate de copil, respectiv sex, stare de sănătate, vârsta copilului și vechimea atestatului.  Timpul de așteptare a unei familii atestate variază în funcție de gradul de deschidere a familiei. Avem familii care au vizualizat copiii aflați pe profilul public și care s-au decis să adopte un copil de pe acest profil  și pentru care timpul de așteptare a fost mai scurt”, ne spun reprezentanții instituției.

Am intrebat care a fost cel mai impresionant caz de adopție din ultimul timp și mi s-a răspuns că ,,fiecare caz de adopție are frumusețea sa specifică, adusă de personalitatea, unicitatea fiecărui copil. Cazurile speciale sunt cele legate de adopția fraților sau a celor cu probleme de sănătate”. 

Cu toate că arădenii s-au ferit să adopte copii cu probleme de sănătate sau din etnia romă fie de vârste mai mari, în ultimul timp oamenii au devenit mai înțelegători se pare . ,,Această reticență însă s-a mai diminuat pe parcursul anilor, la acest moment fiind un grad de deschidere mai mare. Avem familii adoptatoare pentru care acest aspect nu este definitoriu în procesul adopției. Sunt și persoane care au adoptat copii cu probleme de sănătate”, încheie Erika Stark.

Așadar în ciuda tuturor problemelor, care ne-au schimbat viața în rău în ultima vreme, sunt mulți oameni pentru care viața e acum mult mai frumosă, datorită adopției unui suflețel nevinovat de copil. Iar reprezentanții insituției îndeamnă cuplurile care îi doresc un copil să nu ezite să-i contacteze.

 

 

Recomandările redacției