În ciuda unor tensiuni la Moneasa, primarul Ioan Nuțu Herbei ne asigură: „Facem cât putem și ne ajută puterile“

0
1977

VOICU SIDA 

Săptămâna pe care am încheiat-o cu multe vizite prin anumite administrații a avut drept „capăt de linie“ comuna Moneasa. Înainte să merg prin stațiunea de interes național, singura de altfel de acest gen din județul nostru, a cărui titulatură a fost redobândită, așa cum poate puțini știu, datorită strădaniilor și implicării inimosului primar Ioan Nuțu Herbei, m-am dus la sediul primăriei. Normal este să mergem împreună cu primarul. Din păcate, însă acesta a întârziat câteva minute, fiind plecat tot prin stațiune. Am întrebat o persoană din primărie dacă nu știe unde este primarul. Așa aveam să aflu și eu cine este viceprimarul Monesei – pentru că persoana pe care am întrebat-o de primar s-a dovedit a fi chiar vicele. De fapt, s-a și prezentat. Eu nu l-am cunoscut până atunci și din vorbă în vorbă, până a venit domnul primar, numai și numai de rău l-a vorbit pe acesta. L-a făcut pe primar în tot felul. Numai că domnul vice nu s-a mulțumit cu atât, ajungând să ne terfelească și pe noi în toate felurile, că mergem numai la primar (deși din câte știm noi primarul este cel care conduce o comună), că scriem la comandă și ne-a anunțat pe această cale că dumnealui a fost plecat nu știu câți ani pe afară. Ne-a mai informat despre multe alte lucruri irelevante, drept pentru care la un moment dat a început să mă plictisească. Am vrut la un moment dat să-l întrerup și să-l întreb cu ce se ocupă totuși pentru comuna Moneasa și cum își justifică frumosul salariu pe care îl are din această postură. Salariu pe care îl primește de la Stat, din buzunarul oamenilor, din banii contribuabililor. Mi-am dat seama însă că nu are rost, iar răspunsul la întrebarea mea probabil ar fi avut o nouă avalanșă de informații fără sens și deviate de la subiect.

Eu am mai cunoscut cazuri din acestea, care încă persistă, și anume ca un viceprimar să nu colaboreze cu primarul, să nu facă nimic. Vina aparține primarului pentru că nu îi trasează sarcini pe care acesta să le și ducă la îndeplinire. Nu să stea toată ziua viceprimarul pe fotoliul din biroul de la contabilitate, pentru că așa vorbesc angajații primăriei de dumnealui: „Stă toată ziua în birou, în loc să meargă pe teren cu primarul, să vadă cu adevărat cu ce probleme se confruntă cetățenii comunei și care sunt nevoile și așteptările acestora“.

Am fost și pe la alte primării unde au fost probleme înainte de alegeri, dar acum este liniște. Câteva exemple sunt la Hălmăgel, Păuliș: primar din partea PSD – viceprimar PNL. Îți este mai mare dragul să discuți cu ei, să afli cum își rezolvă munca de teren împreună și caută soluții, tot împreună, pentru a rezolva problemele cetățenilor.

Am fost prin stațiune

Domnule primar Ioan Nuțu Herbei, vă aștept de câteva minute. Așteptându-vă, am întreținut discuția cu viceprimarul, pe care eu nu l-am cunoscut până azi.

Nu ați pierdut nimic…

Chiar că așa este. Eu nu am putut auzi un viceprimar vorbind așa urât de șeful său și se mai laudă că a lucrat și afară… Dar nu are rost să mai discutăm. Ce faceți acum la Moneasa?

Păi, „aproape nimic“. Dacă știți zona fostelor băi, unde se făcea și tratament înainte de anul 1989. Tot în zona respectivă avem un lac, căruia îi spune Lacul Nuferilor. Acolo este și apa care duce spre Valea Băilor, de unde izvorăsc cele cinci izvoare cu apă termală, cu grade între 21 și 24,5. Întreaga zonă, până la Ciupercă, la bar, o decolmatăm și o amenajăm. Iar pe partea stângă cum mergem în sus, vom amenaja o alee pietonală care să ducă până la acea fostă Vilă nr. 1 și Lacul cu Nuferi.

Da, domnule primar. Vedeți cum se duce apa termală pe vale?

Da, știți de ce curge apa aceasta? Nefiind consum, acesta este un surplus. Din cauză că ștrandul nu funcționează, Hotelul Parc și Panoramic funcționează la capacitate de 50%. Dacă acestea ar funcționa la capacitate normală, nu ar mai fi aceste surplusuri, pe care le-ați văzut și dumneavoastră.

Dar totuși ce se va întâmpla cu ștrandul?

Nu știu precis. E vândut, nu e vândut, dar important ar fi să funcționeze la capacitate normală. Se vorbește că va funcționa cu circuit închis. Vă dați seama că asta ar însemna o mare pierdere pentru Moneasa.

În urmă cu câteva săptămâni, am avut o întâlnire pe terasa Hotelului Parc cu agenți economici și reprezentanți ai Consiliului Județean Arad, unde actualul administrator nu știi ce calitate are încă. Ne-a spus că ștrandul va funcționa cu circuit închis. Vă dați seama că Moneasa aproape nu mai are nimic. Odată îmi spunea patronul care l-a administrat că erau zile când vindea 2.000 – 2.500 de bilete.

Voicu Sida

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.