Natura poate crea nu numai peisaje spectaculoase, ci și sunete minunate. Astfel că, în Croația a fost construită o orgă ingenioasă de 80 de metri, la care marea „cântă”, în adevăratul sens al cuvântului. 

„Instrumentul” folosește energia vântului și a apei din Marea Adriatică pentru a crea muzică aleatorie, dar foarte liniștitoare.

Un arhitect renumit din Croaţia a conceput şi realizat această orgă de mari dimensiuni, situată pe plaja Mării Adriatice, care transformă valurile acestei mări în muzică. Proiectul a fost posibil prin colaborarea mai multor experţi, de la ingineri, constructori, până la profesori de muzică.

Imaginaţi-vă o plimbare pe malul mării, pe nişte trepte albe, în bătaia brizei. În aceste trepte sunt săpate canale înguste care conectează 35 de ţevi care fac parte din orgă, fiecare acordată în aşa fel încât să atingă sunete melodioase variate. Fiecare orificiu are o formă unică, iar lungimea totală a scărilor este de circa 80 de metri.

Aici este locul unde marea este artistul, valurile împing aerul prin orificiile de marmură albă, atent lucrată, născând melodii fermecătoare. Pe măsură ce valurile lovesc aceste trepte, împing aerul prin ţevi şi mecanismul se pune în mişcare, oferind o armonie unică şi alta, de fiecare dată. În fiecare zi, în fiecare moment în care valurile lovesc treptele, armonia este diferită.

Fâșia litorală din beton, aflată în orașul Zadar, a fost construită în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și nu arăta foarte frumos. Însă acum este unul dintre cele mai preferate locuri turistice din Croația.

 

Lasă un răspuns

Recomandările redacției