Pe 5 mai se dă start Circuitului Gastronomic Arădean, noua initiativă a administrației de promovare a turismului arădean. Primul punct de pe traseul Circuitului Gastronomic Arădean este Ferma de Bivoli de la Pecica, iar tocana de bivol este oferta gastronomică.
Plecarea va avea loc la ora 10,30. Se vizitează piața de produse locale din Pecica, Biserica Romano – Catolică și Biserica Ortodoxă, Muzeul Digital și Ferma de Bivoli. Revenirea la Arad este programată la ora 15.
După Circuitul Cramelor, anul acesta, s-a decis extinderea programului de organizare a evenimentelor cu temă gastronomică, prin înfiinţarea Circuitului Gastronomic şi continuarea Circuitului Cramelor, la toamnă. Proiectul „Circuitul Gastronomic Arădean” care începe în 5 mai, la Pecica, se va încheia în 15 decembrie, la Săvârşin, printr-un tăiat tradi­-ţional de porc. Autoritățile susțin că, Circuitul Cramelor a stârnit interes turiștilor din Ungaria, Germania, Italia, Republica Moldova, Austria și chiar Statele Unite.
„Ce ne dorim cu acest program este ca arădenii să îşi des­copere sau să îşi redescopere judeţul. Sunt locuri foarte frumoase în judeţul Arad, oameni foarte gospodari. Unii dintre ei sunt chiar mai bine cunoscuţi de străini decât de arădeni. Nu ne-am propus să fie doar un eveniment de degustare, ci şi unul de prezentare a specifi­cului local, a unor obiective re­levante, a unor personalităţi importante care şi-au lăsat amprenta asupra comunităţii respective. În calitate de pre­şedinte al Consiliului Jude­ţean, am avut această iniţi­- ativă pentru că gastronomia face parte din cultura Aradului, în sens larg, şi vreau să le arătăm tuturor că Aradul are cu ce se lăuda!”, a spus Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Infrastructura – în strategie pentru promovarea turismului
Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a subliniat modul în care CJA doreşte să conecteze comunităţile Aradului, cu o reţea de drumuri modernizate. „De anul acesta, începem să modernizăm drumurile ju­deţene, nu doar să le reparăm. Strategia noastră prevede reabilitarea şi modernizarea a 300 de kilometri de drumuri judeţene. Ca să ne promovăm valorile, inclusiv zestrea gastronomică sau turistică, avem nevoie de o infrastructură modernă şi sigură. Lucrările ce vor începe în mai multe zone ale judeţului vor fi ample, nu doar nişte simple reparaţii”, a completat Sergiu Bîlcea.
Despre eveniment a vorbit și Petru Antal, primarul oraşului Pecica, localitatea de unde se dă start circuitului: „Avem ce oferi turiştilor. Pecica este recunoscută prin varietatea sa gastronomică, iar Ferma de Bivoli reprezintă ceva inedit pentru judeţul nostru. De asemenea, avem două biserici monument istoric, atât cea romano-catolică, cât şi cea ortodoxă”, a afirmat primarul Petru Antal.
Ferma de Bivoli are 40 de exem­plare, de diferite vârste, şi a atras mii de vizitatori, de la înfiinţarea ei, în anul 2013. În cadrul Fermei funcționează un muzeu modern al tradițiilor pecicane.
Înscrierile la circuitul gastronomic se pot face la numărul de telefon 0728.116.412, de luni până vineri, între orele 9.30-16.30. Cei care doresc se pot înscrie şi on-line, pe site-ul www.sageataverde.ro.
Prețul pachetului la Pecica este de 50 de lei, în preț fiind inclus transportul.

Recomandările redacției