În curând, turiștii vor putea vizita Grota Ursului din Moneasa (+galerie foto)

0
621

Moneasa este cunoscută ca o stațiune vizitată pentru apele termale și aerul ozonat. Însă puțini arădeni știu, că aici există o peșteră numită Grota Ursului. Peştera de la Băi (Grota Ursului) este localizată la aproximativ 500m de centrul Staţiunii Moneasa, în capătul din amonte al Pârâului Băilor, la o altitudine de 320m. Peștera are două intrări, una naturală inaccesibilă pentru turiști și una artificială (tunel de acces în peșteră).

Sacafandrii au elaborat un proiect de amenajare a peşterii. După forarea unui tunel de acces, (galerie de mină de peste 60m), care interceptează galeria ”Activului Principal”, în 1986 se reia explorarea peșterii. Cu aceeaşi ocazie se descoperă etajul superior al peșterii unde se cartează circa 500m de galerii. Cu sprijinul Muzeului Judeţean Arad au fost reluate cercetările din această cavitate, în anii 1989-1998.

După o lungă perioadă de timp în care peştera a fost vizitată doar ocazional de speologi, din anul 2000 se începe recartarea etajului fosil al peşterii şi derocarea unei strâmtori. Aceasta este lărgită şi depăşită abia în primăvara anului 2005, astfel fiind explorați până în prezent peste 2500m de galerii.

 În prezent Peștera Grota Ursului este cea mai mare peșteră din județul Arad.

Galeria ”Activului Principal” din Grota Ursului are o lățime medie de 4-5m, în mare parte având podeaua acoperită cu blocuri de prăbușire de dimensiuni mari. După circa 100m de la ieșirea din tunel de acces se ajuge la o bifurcație, pe ramura din stânga  cursul principal continuă încă 40m până la o galerie total scufundată cu o lungime de circa 100m și -15m adâncime (în curs de explorare) în timp ce ramura din dreapta constituie un afluent explorat pe o lungime de încă circa 200m. Galeria ”Activului Principal” comunică cu etajul superior al peșterii printr-un număr de trei ”Ferestre” situate în tavanul galeriei la înălțimi de 10-15m față de podea.

În curând , cu sprijinul Primăriei Moneasa, și în urma investiției S.C.Transilvania Cave Diving SRL,  Grota Ursului din Moneasa se va deschide pentru vizitare .

Peștera va fi dată în circuitul turistic  după amenajarea potecii de acces spre intrarea în grotă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.