De câteva zile în  magazinele din oraș este aglomerație mare. Dacă ai neșansa să mergi doar pentru două trei cumpărături uzuale poți sta la cozi interminabile în marile lanțuri de magazine din oraș. Se observă clar că a început goana după cadouri. În aceste zile magazinele  sunt pline ochi iar după cumpărături, aglomeraţia se mută în trafic. Drumuri de câteva minute prin oraș se parcurg acum în ore bune.

În acest sfârșit de săptămână a fost haos la intrarea în majoritatea centrelor comerciale. Oamenii au stat la cozi nesfârşite pentru a-şi scana certificatul verde, în unele cazuri. Apoi s-au înghesuit în căutarea cadourilor pentru cei dragi.

Cele mai vizitate raioane sunt cele cu jucării pentru copii, acolo, părinți, bunici și pitici sunt în căutarea jucăriei perfecte. Multe magazine au și reduceri în această perioadă la aceste raioane. ,, Am luat un ursuleț, pentru nepoțica mea. Acum o săptămână era 100 de lei, acum l-am găsit la 60”, spune o bunică. În pachetele de cadouri cel mai des se pun  jucăriile pentru cei mici, articolele vestimentare și  cosmeticele.

,, Cele mai căutate cadouri în această perioadă sunt  seturile cadou, deoarece ele  vin la un preț mai avantajos”, spune un reprezentat al unui magazin din această categorie. ,,Estimăm o creștere a vânzărilor cam cu  20% . Clienții cheltuiesc în medie în jur de  300 de lei în magazinul nostru”, continua reprezentantul magazinului.

Conform unui studiu recent,  românii cheltuie în acest an pentru cadouri cam  500 lei. Doar 10% dintre cei care au răspuns spun că vor cheltui mai mult de o mie de lei.

Pe lângă jucării și cosmetice, arădenii cumpără și îmbrăcăminte, în această perioadă. ,,Trec foarte bine gecile, atât de bărbați, cât și de femei, dar și puloverele. Mulți le iau ca să le dăruiască părinților sau bunicilor de sărbători”, ne povestește o angajată.

Si comenzile pe internet au crescut în acestă perioadă. Se cumpără obiecte personalizate, ornamente dar și cărți.

Dacă în anii trecuți mulți arădeni cumpărau electrocasnice, televizoare sau calculatoare noi, în acest an mulți dintre ei au ales să facă atenții mult mai puțin costisitoare. ,,Acum doi ani am luat pentru socrii mașină de spălat și frigider. Anul acesta le  cumpărăm ceva cosmetice, dulciuri, fructe. Oricum și astea costă destul, că s-au scumpit toate iar salariu a rămas la fel. S-a redus mult bugetul nostru de sărbători”, spune o femeie.  Cu toate că magazinele sunt aglomerate, mulți oameni spun că în acest an au un buget mai redus pentru cadouri, față de anii trecuți. ,,Anul acesta facem cadouri mai mult simbolic, majoritatea salariului se duce pe mâncare și cheltuieli”, spune un arădean.

Recomandările redacției