Una din patru familii declară că nu se descurcă cu banii pentru cheltuielile lunare.Unii ajung să facă împrumuturi pentru a supraviețui iar alții amână unele plății. Astfel  40% dintre gospodării au avut anul trecut întârzieri la plata facturilor lunare pentru casă.

Aproape un sfert dintre familii au câștigat, anul trecut, mai puțini bani decât ar fi avut nevoie, potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică. Ca să poată face față cheltuielilor, 10% dintre familii au fost nevoite să se împrumute.

Cel mai grav este însă pentru pensionari, care au venituri extrem de mici și mulți dintre aceștia trăiesc de azi pe mâine.

,,În județul Arad sunt înregistrați 107.328 de pensionari, doar în municipiu trăind 41.998 de seniori. Dintre aceștia 33.434 au pensii până la 1.000 lei iar 24.154 au până în 1.500 lei. Pensii până la suma de 2.000 de lei au 21.967 de arădeni”, ne spune directorul Casei Județene de Pensii Arad, Mihaela Vasil.

Majoritatea arădenilor, cu care am stat de vorbă, spuneau că cel puțin jumătate din banii primiți sunt cheltuiți pentru facturi și le rămâne foarte puțin pentru alimente și produse de igienă, de haine noi nici nu se mai pune problema.

În ultimul timp prețurile au crescut foarte mult, iar pentru a face față cheltuielilor zilnice, care înseamnă mâncare, transport, oamenii au nevoie de mult mai mulți bani decât veniturile pe care le încasează lunar.

O categorie extrem de vulnerabilă o reprezintă persoanele care beneficiază de pensie socială minim garantată. Conform datelor primite de la reprezentanții Casei de Pensii, în  judetul Arad 25.341 de persoane beneficiază de acești bani dintre care în municipiu sunt 5.158 de pensionari de acest tip.   

Conform statisticilor, coşul minim de consum pentru persoană adultă singură  reprezintă 2.708 lei, conform datelor furnizate de  Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România.

Pentru  o familie de doi adulți fără copii acest coș este de 4.417 lei pe lună, iar  o familie de doi adulți și un copil este de 5.993 lei pe lună.

Așadar,în aceste condiții,  cum să se descurce majoritatea pensionarilor arădeni cu venituri de până în 2.000 de lei la cheltuielile coșului minim lunar.

Recomandările redacției