Majoritatea orașelor europene sunt împrejmuite, de regulă, de o „perdea“ de păduri, îngrijite cu mare grijă. Despre rolul acestora nu are rost să mai discutăm: ajută la încetinirea încălzirii globale, prin stocarea şi reţinerea carbonului, sunt surse de produse lemnoase, ajută la reglarea căderilor de precipitaţii, sunt surse esenţiale de hrană şi apă şi aduc în acelaşi timp enorme avantaje estetice, spirituale şi de agrement pentru locuitorii orașului. Ca depozite globale importante de carbon, pădurile joacă un rol fundamental în influenţarea climei. Plantele şi solurile din păduri conduc ciclul global al carbonului prin reţinerea dioxidului de carbon în fotosinteza şi eliberarea lui în respiraţie. Deşi reţinerea de carbon prin fotosinteză descreşte la un moment dat pe măsură ce copacii îmbătrânesc, multe păduri mature continuă să reţină carbonul în sol. Ca să nu mai vorbim despre rolul pe care pădurile îl au împotriva alunecărilor de teren.

Deși la un moment dat se aducea, vag, în discuții televizate, ideea creării unor asemenea păduri care să împrejmuiască Aradul, lucrurile au fost lăsate în coadă de pește. Așa și miroase, doar că în putrefacție, ceea ce trebuia să fie loc pentru aer curat. În loc de păduri, avem câmpii pline de gunoaie, iar copacii par tot mai imposibil de plantat printre resturile de betoane, cărămizi, nisip sau pietriș rămase din deșeurile din construcții.

Amenzi mici

Practic, arădenii nu „iartă“ nici un spațiu verde. Pentru ei, orice câmp deschis, orice spațiu ferit de ochii autorităților reprezintă o oportunitate fantastică de a scăpa de resturile menajere sau moloz. Pe lângă nesimțirea de care dau dovadă cei care își abandonează în acest fel gunoaiele, vorbim despre inconștiență, dar și despre delăsarea autorităților, care nu par să fie prea active în curățarea… gunoaielor. „Anul acesta, agenţii Direcţiei Generale Poliţia Locală Arad, Serviciul Ordine, Liniște Publică și Parcări au încheiat un număr de șase procese verbale pentru nerespectarea Legii 211/2011, privind regimul deşeurilor. Este vorba despre două avertismente şi patru amenzi în cuantum total de 4000 lei, ne-a declarat Ralu Cotrău, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Municipiului Arad.

În alte județe din țară, amenzile pentru abandonarea deșeurilor în locuri nepermise pornește de la 2.000 de lei și poate ajunge până la 5.000 de lei. La noi, amenda este de doar 1.000 de lei.

Practic, cam toate zonele periferice ale municipiului sunt pline de moloz și gunoi menajer. Micălaca, Șezătorii, Voinicilor, Sibiului, Subcetate, Agricultorilor, Grădiște, ieșirea înspre Fântânele, zona dintre Arad și Zădăreni, Faleza Mureșului, Pădurea Ceala, Pădurea Vladimirescu, toate au devenit locuri pentru aruncat gunoiul. Mai mult decât atât, situația pare să devină și mai urâtă. În perioada următoare oamenii legii vor intensifica acţiunile de control menite să descurajeze astfel de fapte, mai ales că se aşteaptă la o creştere a numărulului celor care vor încerca să scape de molozul sau deşeurile din gospodării, abandonându-le pe domeniul public sau pe terenuri private neîngrijite, susține Ralu Cotrău.

 

Gunoaiele se văd și prin Google Earth

Despre gunoaiele dintre Arad și Fântânele am mai atras atenția

 

Sursă de infecție la baza podului din Grădiște

 

Loc de aruncat gunoaie în Grădiște

 

Locul dintre Arad și Zădăreni, plin de gunoaie

Recomandările redacției