Poetul şi criticul literar Gheorghe Mocuţa s-a născut la 5 iunie 1953 în Curtici, Judeţul Arad, din părinţii Gheorghe şi Elena, agricultori.
A urmat Şcoala Generală nr. 1 Curtici; Liceul Teoretic nr. 5 Arad; Universitatea din Timişoara. Licenţiat în filologie, română-franceză, în 1976. A fost muncitor necalificat şi funcţionar la „Romtrans“ Curtici, între anii 1972-1973, profesor de limba franceză la Bârlad, Sânmartin-Arad şi Curtici, între 1976-prezent.
A fost primar al oraşului Curtici în perioada 1990-1992 şi director al Liceului „Ion Creangă“ Curtici, între 1992-2003.
Din noiembrie 2004 până în aprilie 2006 s-a autoexilat în Franţa, la Paris, în căutarea unui remediu pentru boala fiului său, Andrei Mocuţa.
A debutat în presa literară cu recenzie în Revista „Orizont“ din Timişoara, în 1975.
Debut editorial cu placheta „Câmpia secretă“ în volumul colectiv „Argonauţii“, Ed. Facla, 1986.
A obţinut numeroase premii literare, dintre care enumăr câteva: Premiul de debut al Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România şi mai multe volume premiate de Filiala Arad a USC; Premiul „Principesa Margareta“ pentru literatură, Săvârşin, 2004; Diploma de Excelenţă a Universităţii „Vasile Goldiş“ Arad, 2004; Premiul Revistei „Poesis“ din Satu Mare, pentru critică.
Gheorghe Mocuţa a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1994, precum şi membru al PEN-Clubului Român.
A fost redactor al prestigioasei Reviste ARCA Arad.
A publicat mai multe cărţi de poezie, de critică şi istorie literară.
Referitor la evoluţia sa spre critică, acesta mi-a declarat într-un interviu publicat în cartea Dialoguri Deschise: „Evoluţia mea spre critică s-a petrecut sub auspiciile măreţelor transformări din câmpul literelor. Odată cu apariţia Revistei ARCA era nevoie de pălmaşi pe câmpul lecturii iar eu am răspuns chemării lui Vasile Dan de a ţine o rubrică de cronică literară, alături de Romulus Bucur, de regretatul deţinut politic Viorel Ghiorghiţă, de Dorel Sibii şi alţii… Ca cititor şi interpret de literatură am încercat să monitorizez o literatură a zonei, să promovez valori din zona de vest, să le fac cunoscute. Nu sunt prea sistematic, nu-mi fac proiecte, scriu din mers“.
Gheorghe Mocuţa a fost şi rămâne un scriitor emblematic pentru literatura română contemporană, care, aşa cum spunea Gheorghe Schwartz, „nu poate fi înlocuit cu nimeni şi cu nimic.“
La trecerea lui Gheorghe Mocuţa în nemurire, Vasile Dan redactorul şef al Revistei ARCA, preşedintele Filialei Arad A Uniunii Scriitorilor din România, a spus: „Poetul, criticul literar ziaristul, traducătorul din literatura franceză, Gheorghe Mocuţa a făcut azi-dimineaţă (marţi, 28 noiembrie a.c.) un uşor pas înapoi: s-a retras în dicţionare şi istorii literare, printre care „Literatura vestului apropiat“, dicţionarul lui însuşi. Suntem cumva împreună cu el, în Biblioteca lui, în raftul de sus, cum s-ar spune. Revista ARCA pe care a urcat în ianuarie 1990, şi căreia i-a rămas loial tot timpul, îl plânge cel mai tare. Adio, drag prieten!“
Scriitorul Gheorghe Mocuţa s-a stins din viaţă marţi, 28 noiembrie 2017, răpus de o boală nemiloasă.
Actualitate 49
Calendarul alegerilor parlamentare 2024: când începe campania electorală și când se votează pentru Senat și Camera Deputaților
citește mai mult »