Oamenii cu har, în foarte multe cazuri ard prea repede, iar viața parcă are prea puțină răbdare cu aceștia. Unul dintre ei a fost și artistul fotograf Siska-Szabó Zoltán. La 9 decembrie, timpul nu a mai avut răbdare cu acesta.
A fost deopo­trivă fotograf și excursionist, membru al Asociației Carpatină Bănăţeană (sucursala teritorială a Socie­tăţii Carpatine Ardelene), personaj foarte respectat de întreaga comunitate ară­deană.
Siska-Szabó Zoltán s-a născut în 1963 la Arad și din 1986 s-a apucat de fotografie. Între anii 1987-2000 a fost membru al Foto Club Arad participând la expozițiile interne și internaționale organizate de club. În 1990 a devenit pasionat de excursii montane, drumeții în natură, de atunci, principalele teme în fotografiile sale au fost natura și munții.
A fost colaborator al revistei turisitice „Munții Carpați”, iar în ultimii ani a pu­blicat fotografii și articole cu teme turistice în revista culturală de limba ma­- ghiară „Szövétnek”.
În 1999 a câștigat premiul întâi la concursul fotografic al Societăţii Carpatine Ardelene și locul al treilea la un festival fotografic din Italia. Diaporamele alcătuite de el au fost prezentate în anii 90 la TV Intersat Arad.
A susținut proiecții de diapozitive la Orosháza, la Universitatea de Geologie București și la Békéscsaba. Cu fotografiile sale au fost ilustrate mai multe cărți și monografii precum: dr. Kovách Géza: „Az emlékező város“ (Orașul memorial), „Anno 2000” (Zerind-Iermata Neagră), „A zerindi Képtár (Galeria de la Zerind)”, Murádin Jenő: „Az aradi Szabadság-szobor, „Kiszabadítottuk” (Istoria Statuii Libertății).
Este autor al monografiei „Czárán Gyula – Scurtă biografie” (Fundația Alma Mater, Arad 2002). Ca o curiozitate Siska-Szabó Zoltán a și traversat traseul montan descris în secolulal XIX-lea de Czárán Gyula, cercetător, excursionist, un adevărat „apostol al turismului”.
A câștigat mai multe premii la con­cursul anual de fotografie și slide show de la Moneasa, iar în 2004 a fost distins cu Diploma „Hermann Antal” acordat de Societatea Carpatină Ardeleană.
Soția Hajnalka și copiii lor, Lilla și Lehel doresc să-le mulțumească tuturor celor care au fost alături de ei în clipele îndurerate și au adus un ultim omagiu artistului fotograf Siska-Szabó Zoltán. Acesta însă, prin lucrările sale va rămâne mereu prezent în memoria colectivă.

Recomandările redacției