Aradul are un centru de educaţie a tinerilor delincvenţi, ori vulnerabili social, înfiinţat pe bani europeni. Centrul de curând inaugurat se găseşte chiar la mansarda Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Pentru început, peste 200 de tineri arădeni, care au săvârşit fapte penale, ori rămaşi singuri după plecarea părinţilor în străinătate vor fi consiliaţi aici.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai DGASPC au prezentat ieri, realizările proiectului „Extinderea serviciului de evaluare şi îngrijire a copilului care a săvârşit fapte penale, prin înfiinţarea unui centru multifuncţional de consiliere şi educaţie“. Centrul a fost construit cu bani de la Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013. Contrac- tul de finanţare pentru acest proiect a fost semnat încă din vara anului 2011, iar valoarea totală a proiectului este de peste 2,4 milioane de lei, din care, peste 1,43 sunt fonduri europene. Proiectul a fost cofinanţat de Consiliul Judeţean Arad.
Din banii din proiect a fost construit şi dotat la mansarda instituţiei centrul. În afara lucrărilor de construcţie propriu-zisă s-au achiziţionat echipamente IT, mobilier, instrumente musicale şi aparaturi de redare audio-video. Au fost create opt noi încăperi în centru, în care se vor desfăşura o serie de activităţi.
Tot din aceşti bani s-a reabilitat şi clădirea în care funcţionează direcţia, un imobil vechi de mai bine de 140 de ani. S-au realizat lucrări de consolidare pentru mansardare, renovare, îmbunătăţirea rezistenţei termice a clădirii, extinderea şi modernizarea instalaţiilor de utilităţi precum şi o serie de dotări. „Acest proiect este de fapt o diversificare a serviciilor pe care le oferea deja direcţia. Este important ca aceşti copii care vor beneficia să fie consiliaţi, dar să rămână în familiile lor“, a susţinut Edita Iuhasz, director general al DGASPC Arad.
Numărul beneficiarilor va creşte
În cifre, de serviciile asigurate de opt specialişti – psihologi, asistenţi social şi pedagogi vor beneficia 75 de copii care au săvârşit fapte penale, dar care nu răspund penal, precum şi 12 copii migranţi şi traficaţi, din municipiu şi judeţ. De asemenea, de consiliere vor avea parte şi 150 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă, peste graniţă. Trebuie spus că, nu toate activităţile în beneficial acestora se vor desfăşura în centru, ci şi pe teren, în localităţi din judeţ, unde sunt vizate unităţi de învăţământ.
Un scop al proiectului este capacitarea comunităţii să se implice în rezolvarea problemelor tinerilor vulnerabili. Numărul beneficiarilor ar urma să crească după ce vor fi identificate noi cazuri de tineri cu diferite probleme. Activitatea în centru a început deja de câteva zile.

Anunțuri 19
ANUNŢ DE PARTICIPARE
citește mai mult »