Pandemia ne-a afectat viețile, din toate punctele de vedere. Am stat în casă, am renunțat la tot ceea ce făceam înainte, la concerte, sport și ieșiri cu prietenii. Am început să cheltuim mai puțin pentru educație și  cultură, dar, în schimb, să ne-am îngrijit mai mult de locuințe și am cheltuit mai mult pe mâncare și băutură.  Recent, Institutul Național de Statistică a făcut un studiu, conform căruia  cheltuielile arădenilor  au scăzut în anul de pandemie.

Familiile au alocat educației, anul trecut, 0,3% din totalul cheltuielilor lor de consum, în medie pe lună, potrivit datelor anunțate luni de INS. Cheltuiala cu educația, în anul pandemiei, a fost mai mică decât cea din anii anteriori, când românii cheltuiau mai mult.

Cheltuielile pentru ,,recreere, sport și cultură” s-au înjumătățit față de anul trecut, ca pondere din totalul cheltuielilor de consum, scăzând de la 4,2% la 2,1%

Scăderea cheltuielilor pentru educație s-a petrecut într-un an în care o bună parte din timp a fost școală online, ceea ce a presupus mai mult consum de tehnologie, conectivitate, electricitate în gospodăriile cu copii. De notat, pe de altă parte, că  au crescut cheltuielile pentru comunicații, dar au scăzut cele pentru pentru utilități.

Conform aceluiași studiu, anul trecut,  au mai scăzut cheltuielile pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili, transport. Au crescut, în schimb, cheltuielile cu produse agroalimentare și băuturi nealcoolice, băuturi alcoolice, dotarea locuințelor, sănătate, comunicații.

Recomandările redacției