Centrul Municipal de Cultură împreună cu Primăria Municipiului Arad au organizat, sâmbătă, în Piaţa Avram Iancu, tăierea tradi­țională a porcului. Se presupune că această tradiţie ar înainta în istorie, chiar până la zeii antici. Semnificaţia centrală a ritualului era moartea şi renaşterea, distru­ge­rea şi restaurarea.
În tradiţia noastră populară legată de sărbătoarea Crăciunului, la mare cinste se află bucatele preparate din carne de porc. În special în satele din judeţul Arad, ritualul tăierii porcului este res­pectat cu rigoare, fiind imediat ur­mat de prepararea în casă a cărnii.
Ritualul tradiţional al tăierii porcului trebuie completat, începând din decembrie 2007, cu asomarea acestuia, înainte de tăiere, în conformitate cu normele europene în vigoare.
Arădenii care s-au alăturat festivităților de Ignat au avut posibi­litatea să dea o mână de ajutor „gazdelor” la tăierea porcului, sau doar să se bucure de bunătățile pregătite pe loc.
Pe lângă pomana porcului, s-au mai putut degusta cârnați, șorici, jumări și țuică, precum și alte pre­parate la ceaun.
În aceeaşi zi, pe scena special amenajată în piața Avram Iancu au cântat corurile Bisericilor Ortodoxe, Ansamblul Doina Mureșului, precum și Daniel’s Band.
(P.B.)

Recomandările redacției