cules (1)Culesul strugurilor a început în Podgoria Aradului cu aproape o lună mai repede ca de obicei, ca urmare a vremii din acest an. În timpul verii a fost extrem de cald, iar la începutul toamnei a venit brusc frigul. Din această cauză viti­cultorii spun că în acest an, cantitatea de struguri e mai mică, însă calitatea e bună, aşa că şi vinul va fi foarte bun.
În cea mai mare plantaţie de viţă-de-vie din Podgoria Aradului culesul strugurilor e în plină desfăşurare. Oamenii au de cules struguri de pe 75 de hectare. Căldura mare din august a afecatat strugurii timpurii, iar temperarturile cu minus de la începutul lunii octombrie, au afectat strugurii târzii.
„Anul acesta din păcate am avut perioade cu tempe­raturi extreme. La începutul lunii august şi până aproape la mijlocul lunii au fost nişte temperaturi foarte ridicate. Erau zile când au depăşit 37 de grade. A fost o perioadă destul de neplăcută pentru viţa-de-vie. La foarte mulţi struguri boabele au fost mult mai mici”, a declarat Balla Geza, producător.
Oamenii din podgorie spun că de zeci de ani de când culeg struguri nu au mai întâlnit vreme ca în acest an. Căldura mare din august a afecatat strugurii timpurii, iar temperarturile cu minus de la începutul lunii octombrie, au afectat strugurii târzii.
Din vie, strugurii ajung într-o fabrică ultra modernă de vinificaţie, unde sunt pre­lucraţi după cele mai înalte standarde europene, linia de pro­ducţie fiind informatizată complet.
Vinurile produse în cea mai cunoscută fabrică de vinuri din Arad ajung atât în România, cât şi în multe țări al Uniunii Europene, printre care Germania, Franța, Anglia, Ungaria ori Belgia, şi chiar în Asia, în special în China.
(C.U.)

Recomandările redacției