Indiferent dacă o familie locuiește la oraș sau în mediul rural, investiția în educație este pe locul al treilea, cu cheltuieli între 8% – 10% din valoarea coșului minim lunar de consum pentru o familie, potrivit Comisiei de Insolvență la nivel central. Asta înseamnă că o familie cheltuie pentru educație cel mai mult, după asigurarea nevoilor de bază: alimente și facturi.

O familie de 2 adulți activi și 2 copii în întreținere, care locuiește la oraș cheltuie pe educație, cultură și recreere, 10% din coșul minim lunar de consum, adică 325,80 de lei pe lună, potrivit datelor actualizate de către Comisia de Insolvență la Nivel Central, cu sprijinul Institutului Național de Statistică, prin raportare la valoarea indicelui prețurilor de consum pentru luna iunie 2022 față de luna ianuarie 2019.

Pentru alimente lunare, familia cu 4 membri, dintre care 2 copii, plătește 41,1% din cheltuieli, adică 1339 de lei, iar pentru facturi apă, electricitate, gaz, combustibili, abonamente radio tv și telefonie, achită 508,25 de lei.

Aceeași familie formată din 2 adulți activi și 2 copii în întreținere, care locuiește în mediul rural cheltuie pe educație, cultură și recreere, plătește 8% din coșul minim lunar de consum, adică 210,56 de lei, situând educația tot pe locul al treilea la capitolul cheltuieli în familie, după alimente și plata facturilor.

Pentru alimente familia care locuiește în mediul rural plătește 1000 de lei, adică 38% din cheltuielile lunare, iar pentru facturi electricitate, gaz, apă, combustibili, abonamente radio tv și telefonie, achită 326,37 de lei, adică 12,4% din valoarea cheltuielilor lunare.

Sursa edupedu

Recomandările redacției