În secolul vitezei, locuitorii din Șoimoș și Radna fac ocol de câțiva kilometri pentru a ajunge în oraș

0
1181

Podul de fier de la Lipova a reprezentat, timp de 125 de ani, legătura între cele două părți ale Mureșului.  Cu o lungime de 144 de metri, podul de fier de peste Mureș, a fost construit în 1896, făcând legătura între Lipova,  Radna și Șoimoș. Povestea spune, că locuitorii din Pecica ar fi cerut construirea unui pod de legătură între Pecica și Sânpetrul German, însă după ce piesele de fier au început să fie turnate, autoritățile de la Viena „s-au răzgândit”, mutând podul de la Pecica, la Lipova. Inaugurarea podului a fost o binecuvântare pentru locuitori, deoarece le era greu  să treacă de pe o parte pe alta a râului.

De-a lungul timpului, acesta a fost arendat multor oameni care se ocupau de întreținere și cereau o taxă simbolică celor care doreau să treacă de pe un mal pe celălalt. Până și comercianții se adunau aici și expuneau diferite mărfuri pentru mulțimea de trecători.

Timpul și trecerea anilor și-au pus însă amprenta asupra construcției de metal, podul degradându-se de la an la an.

La un moment dat, s-a luat hotărârea ca acest pod să devină pietonal. De mai bine de 20 de  ani  pe acest pod se circula doar pe jos. Circulația autovehiculelor a fost înterzisă odată cu deschiderea noului pod.

Prin mai 2019, Primăria Lipova, anunța cu ,,surle și trâmbițe” că va începe reabilitarea acestui pod. Bucurie mare, în rândul lipovenilor de pe cele două maluri ale Mureșului. „Vom reface nu doar podul, ci și cele două clădiri, care erau punctele de vamă. Podul va rămâne pietonal, așa cum este de vreo 20 de ani”, spunea la vremea respectivă Iosif Jichici, care era  primarul orașului în acea perioadă.  Lucrările de reabilitarea au fost demarate, însă bucuria a fost de scurtă durată. Șantierul a fost închis, spre dezamăgirea locuitorilor din Șoimoș și Radna, deoarece podul reprezenta o scurtătură spre oraș. Astfel, acum cetățenii celor două zone aparținătoare Lipovei, sunt nevoiți să parcurgă câțiva kilometri în plus pentru a ajunge în Centru, întorcându-se astfel cu mai bine de 125 de ani în urmă.

După o perioadă în care toată lumea a așteptat vreo veste despre lucrările în zonă, iată că, cei de la conducerea Primăriei Lipova, informează cetățenii de faptul că  ,,lucrările la Podul metalic peste râul Mureș vor continua odată cu finalizarea și reautorizarea documentației tehnice. Reabilitatrea a fost întreruptă odată cu descoperirea unor probleme majore în structura de rezistență a podului. Astfel s-a luat decizia de a sista pentru o perioadă nedeterminată lucrările la pod”, menționează conducerea primăriei.

Dacă șoimoșenii și rădnenii au fost extrem de răbători din 2019 până în prezent, cu siguranță vor mai aștepta puțin, ,,ardeleanu-i om răbdător” în general. Din păcate, cetățenii din Șoimoș și Radna, sunt ,,băgați în seamă” doar în campania electorală, în rest nu prea se aude ,,strigătul” lor la ,,porțile” primăriei. Așa-zisele ,,cartiere” ale orașului nu benficiază, nici până acum, de utilități și drumuri demne de un cartier în secolul XXI. Conducerea este preocupată, se pare, doar de zona centrală și acolo doar în mod preferențial.  Până la finalizarea ,,minunatului” proiect, localnicii, pe lângă problemele care le au, vor fi nevoiți să facă ocol, fie cu mașinile personale, fie cu firme de taxi, fie, în cel mai rău caz, pe jos, deoarece transportul în comun al orașului ,,lipsește cu desăvărșire”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.