De mai bine de un an de zile atragem atenția asupra mirosului și infecției pe care trebuie să le suporte oamenii care locuiesc de-a lungul canalului Mureșel. Am primit zeci și zeci de reclamații, fie telefonice, fie pe calea internetului, cu poze și explicații precise, ba chiar unii dintre locuitori s-au prezentat la sediul redacției noastre. Am tot scris și am tot scris. Ne-am deplasat pe teren de nici nu mai știu câte ori și de fiecare dată am ajuns la aceeași concluzie: oamenii au dreptate. Este infernal să locuiești pe strada Henri Coandă, spre exemplu. Gunoaiele și deversările interzise sunt aproape la ordinea zilei. Consecințele se văd și, mai ales, se simt: apa miroase groaznic, are o culoare albăstruie, iar de-a lungul canalului este plin de gunoaie.

Am fost luați de mână și plimbați de către oamenii care locuiesc acolo de-a lungul canalului. Este inimaginabil cum poate să existe atâta indiferență și batăie de joc din partea administrației locale la adresa acestor oameni. Sunt zeci de copii care se joacă printre hoiturile pline de viermi ale animalelor aruncate și aflate în stare de putrefacție. Sunt oameni care ne-au povestit cu lacrimi în ochi că s-au îmbolnăvit grav de când s-au mutat în această zonă, din apropierea canalului Mureșel.

Cam tot de un an de zile, de când atragem atenția într-un mod mai vehement, pentru că în realitatea problema infectării Mureșelului este cu mult mai veche și tot nerezolvată, autoritățile locale, împreună cu oamenii politici se laudă cu intubarea canalului. Numai că în timp ce „se investesc sume uriașe“, „se găsesc soluții“, „se intubează“, se face, se desface, se rezolvă și așa mai departe, oamenii continuă să trăiască cu geamurile închise și într-un miros infernal, la câțiva pași de locuințele lor. Vorbe goale și fără nici un fel de efect.

Birourile noastre s-au umplut de sesizări, de albume întregi de fotografii care ilustrau gunoaiele, animalele moarte, vegetația netăiată, diversele culori ale apei. Am ajuns să îi trimitem pe oameni la domnul primar Bibarț, pentru că pe el l-au ales, nu pe noi. Să rezolve el problemele. Cu această ocazie, chiar îi lansăm provocarea de a-și include canalul Mureșel ca parte a rondului său de seară. Dar nu numai de seară, ci și de dimineață. Sunt dimineți în care nu poți să te apropii de zonele pe unde curge apa canalului Mureșel. Și nu îl invităm singur. Îl poftim să îi ia de mânuță pe politicienii care ne prostesc, numai în ultimul an de zile, că rezolvă problema canalului.

Domnule primar, domnilor politicieni, autorități locale și așa mai departe, cum puteți trece pe tradă cu capul sus? Cum puteți să îi priviți pe oameni în ochi, știind cât sunteți de mincinoși? Cum de nu vă crapă obrazul de rușine atunci când apăreți pe Facebook, la televiziuni, când ne trimiteți comunicate de presă, când vorbiți cu cetățenii?

 

Recomandările redacției