cardÎncepând cu data de 1 septembrie 2015, cardul naţional de sănătate  devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de asigurări sociale de sănătate, pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani. „Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice dacă li s-a emis acest document prin accesarea  serviciului pus la dispoziţie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html  sau se pot adresa CAS Arad pentru verificare şi, după caz, eliberarea cardului naţional de sănătate“, ne-a declarat Bianca Găicean, purtătorul de cuvânt al CAS Arad.

Asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul naţional de sănătate  pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia, pe baza calităţii de asigurat, care se verifică de furnizor la sediul cabinetului medical.

Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul naţional de sănătate  vor solicita eliberarea unui card duplicat  la casele de asigurări, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale, în valoare totală de 15,5 lei. Până  la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului naţional de sănătate, ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Pentru judeţul Arad au fost tipărite 328.000 de carduri, dintre care 287.900 au fost distribuite prin intermediul poştei, iar 9.000 prin CAS. În acest moment mai trebuie distribuite 14.000 de carduri. Un număr de 1.500 de carduri au fost pierdute sau furate, 1.800 au fost datate eronat, iar 1.700 au fost duplicate. Nu au fost ridicate un număr de 11.000 de carduri. Până în acest moment există 250 de arădeni care refuză categoric, din motive religioase sau de conştiinţă, să aibă de a face cu cardurile de sănătate. „Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului naţional de sănătate, vor depune o cerere în scris la casa de asigurări în care vor mentiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit.  Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului naţional de sănătate cu termen de valabilitate trei luni“, susţine Bianca Găicean.

Nici cardul naţional şi nici adeverinţa de înlocuire a cardului naţional nu trebuie să rămână la furnizorul de servcii medicale, ci vor fi prezentate ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu.

Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobandesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului naţional de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a  asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceastia vor primi cardul naţional de sănătate prin intermediul serviciilor poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.

Cardul a devenit obligatoriu din data de 1 mai 2015.  Până la 1 septembrie a fost o perioadă de acomodare cu sistemul cardului. Numărul serviciilor validate cu cardul de sănătate a depăşit încă din luna mai numărul serviciilor acordate în vechiul sistem de validare.

„CAS Arad acordă asistenţă continuă furnizorilor şi asiguraţilor pentru orice problemă întampinată la utilizarea cardului. Pentru deblocare carduri si carduri invalide se pot accesa următoarele date de contact: adresa email: casar@casar.ro, telefon: 357809293; 0257270202/226, 0257270202/132. Procesul de tipărire şi distribuire a cardurilor de sănătate este continuu.  Acesta este motivul pentru care întotdeauna vor exista la casele judetene carduri ale asiguraţilor cărora nu le-au putut fi înmânate prin servicii poştale“, mai spune Găicean.

  • Cetatean spune:

    In secolul 21 mai exista 250 aradeni inculti si dusi cu sorcova ? Nu cred ca e un numar care sa starneasca vre-o urma de ingrijorare. Prostime este intre toate natiile.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției