În timp ce elevii au început să ia note mai bune la Bac, profesorii au căzut pe capete la Definitivat

0
300

def

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Arad a dat, astăzi, publicităţii, rezultatele la examenul naţional de definitivare în învăţământ. În timp ce elevii care au dat anul acesta Bacalaureatul au obţinut rezultate mult mai bune comparativ cu anul trecut, nu acelaşi lucru se poate spune despre profesori. Peste jumătate dintre dascălii care s-au înscris în cocurs au picat examenul, semn că nu erau suficient de bine pregătiţi.

Conform reprezentanţilor IŞJ, la examenul naţional de definitivare în învăţământ s-au prezentat, anul acesta, 238 de candidaţi. Dintre aceştia, s-au prezentat la examen 159, 26 dintre ei absentând, 52 s-au retras în timpul desfăşurării probelor, iar unul a fost eliminat. În aceste condiţii, dintre cei 159 de dascăli examinaţi, au promovat 67, adică 42,14%, iar 92, adică 57,86% au fost declaraţi nepromovaţi.

De menţionat că pentru a trece de proba scrisă, candidaţii trebuiau să obţină cel puţin nota 8, lucru care s-a dovedit mult prea greu pentru majoritatea celor înscrişi, lucru care ar trebui să dea de gândit. „Rezultatele la examenul naţional de definitivare în învăţământ au fost afişate pe site-ul http://definitivat.edu.ro/, precum şi pe Forum-ul public al ISJ Arad. Contestaţiile se depun în Centrul de examen de la Liceul Tehnologic «Francisc Neuman» Arad, după următorul program: marţi,  14.07.2015, până la ora 21.00 şi miercuri, 15.07.2015, până la ora 15.00. Cererile de contestaţii vor fi transmise centrelor de evaluare, unde se va face reevaluarea lucrărilor, în perioada 16.07.- 18.07. 2015. Rezultatele finale, după contestaţii se vor afişa  în 18.07.2015”, se arată într-un comunicat de presă al IŞJ.

Trei încercări în şapte ani

Spre deosebire de anul acesta, în 2014, înainte de soluţionarea contestaţiilor, rata de promovare a examenului a fost de 61,31%. Din punct de vedere al legislaţiei în vigoare, un candidat poate să dea de trei ori examenul de definitivat. Dacă după şapte ani de când lucrează în învăţământ nu a reuşit să ia examenul îşi pierde şi titularizarea, în cazul în care este profesor titular, a declarat Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

Rezultate mai bune pentru elevi

Comparativ cu dascălii lor, anul acesta elevii arădeni care s-au prezentat la Bacalaureat au obţinut rezultate mai bune. Procentul de promovabilitate pe județ, înainte de soluţionarea contestaţiilor a fost de 59,88%, numărul candidaţilor promovați fiind de 1.987, în timp ce numărul celor respinşi a fost de 1.330. După soluţionarea contestaţiilor, rezultatele au fost îmbunătăţite. Cele 860 de contestaţii depuse au făcut ca procentul de promovabilitate să ajungă la 60,73%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.