muncaCei mai mulţi şomeri arădeni care îşi găsesc un serviciu au experienţă şi o vârstă cuprinsă între 35 şi 45 de ani. La polul opus sunt tinerii, aceasta fiind categoria cu cele mai puţine angajări, potrivit Agenţiei Jude­ţene de Ocupare a Forţei de Muncă. Agenţia de şomaj are în evidenţă peste 5.000 de şo­meri, iar dintre aceştia peste 3.000 nu primesc nici măcar indemni­zaţie de şomaj.
AJOFM Arad a finalizat un raport de activitate pentru acest an. Din datele instituţiei reiese că de la începutul anului, un număr de 3.130 de persoane şi-au găsit un serviciu în urma măsurilor de stimulare a angajării, aplicate de AJOFM.
Dintre aceştia, aproape 1.200 au peste 45 de ani, 752, între 34 şi 45 de ani, 643, între 25 şi 35 de ani şi 539, o vârstă mai mică de 25 de ani.
La sfârşitul lunii august 2015 în evidenţele AJOFM Arad se găsesc un număr  de 5.264  şomeri, din care 2.567 femei.  Din totalul de 5.264 şomeri, 3.327 sunt neindemnizaţi şi 1.937 sunt indemnizaţi. Rata şomajului aferentă lunii august 2015 este de 2,42%, la fel ca luna precedentă.
Aradul este un judeţ cu mari oportunităţi de angajare, îndeosebi în domeniul industrial. Conform ultimei situaţii privind locurile de muncă vacante, în judeţul Arad sunt disponibile 1.529 locuri de muncă, în domenii diverse. În timp ce, în alte judeţe există lipsă de locuri de muncă, în Arad, agenţia de şomaj nu poate asigura personal calificat ori cu experienţă, după cerinţele unor angajatori. Firmele fie  nu găsesc candidaţi interesaţi de locurile de muncă, fie nu găsesc personal calificat pentru anumite tipuri de me­serii. Şomerii fie nu au califica­rea necesară pentru posturi, fie sunt nemulţumiţi de salarizare, ori condiţii de muncă în general. Mai există categoria tinerilor proaspăt absolvenţi, care nu vor să intre în câmpul muncii. „Tendinţa ultimilor doi ani arată clar faptul că judeţul Arad, prin Serviciul Public de Ocupare nu poate asigura nevoia de forţă de muncă solicitată, mai ales de marii angajatori, datorită faptului că ne confruntăm cu peste 1.400 locuri de muncă vacante în mod permanent şi cu număr redus de şomeri, atât în plată cât şi neindemnizaţi.  În acest context, nevoia mobilităţii forţei de muncă a devenit o alternativă la care, prin conlucrare cu alte AJOFM-uri din ţară trebuie să apelăm, în vederea sprijinirii angajatorilor ce riscă să-şi diminueze activităţile, sau chiar să le suspende“, susţine Marinel Henteş, directorul Agenţiei Ju­deţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad. AJOFM Arad aplică măsuri de stimulare a angajării şomerilor cu vârsta de peste 45 de ani şi încurajează menţinerea acestora în muncă.

Recomandările redacției