În timp ce, nivelul nostru de trai nu-i rău pentru cei din Sri Lanka sau Vietnam, românii pleacă la muncă în țări mai bine dezvoltate. Așa se face că la noi, firme din diferite domenii sunt în deficit de personal, mulți preferând să dea curs recrutărilor făcute de companii de peste graniță. Ne place sau nu, asta înseamnă migrația forței de muncă.

Încă de luna trecută, angajatori de peste hotare caută forță de muncă în România și nu numai. Iar rețeaua Eures promovează oferta de angajare din țările UE, oferind celor interesați detalii legate de cerințele angajatorului, de firmă și remunerare. Arădenii interesați de oferta de job-uri de peste graniță au la dispoziție informații despre Eures oricând, oferite prin Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă. Numărul arădenilor plecați la muncă peste graniță este mare, fapt confirmat de datele statistice.

Companiile din industria arădeană în special duc lipsă de personal dispus să muncească în condițiile oferite. Arădenii se plâng de condiții proaste, salarizare mică și chiar de privarea de unele drepturi.

Trecând la oferta de job-uri din afară, trebuie subliniat că își pot găsi de lucru și cei tineri și cei cu experiență în unele meserii.

Așadar, o companie din Spania (regiunea Huelva) caută 900 de persoane pentru munca în agricultură, la recoltare fructelor: căpșuni, zmeură, mure și afine. Se vor recruta 600 de femei și 150 de cupluri, cu vârsta între 18 și 50 de ani, cu experiență în agricultură și care să se adapteze la munca la temperaturi ridicate. Salariul brut este de 42.9 euro, pe zi la care se adaugă bonus și plată pentru ore suplimentare. Angajații vor lucra pe perioadă determinată, între 3 și 9 luni, iar contractul începe din martie. Dosarele mai pot fi depuse până spre finele acestei luni.

Tot pentru Spania se caută agenți de vânzări, bucătari și zidari.

Este nevoie și de specialiști cu pregătire universitară, în Spania fiind ofertate și posturi pentru medici.

În Norvegia se caută asistenți îngrijitori, personal pentru asistență socială, personal pentru urmărirea producție, dar și ingineri.

Angajatori din Suedia caută chelneri, îngrijitori la domiciliu, constructori, dulgheri și tâmplari.

Oferta disponibilă prin rețeaua Eures este diversă, iar accesul la informații importante pentru populație este facil. Arădenii interesați trebuie să știe că, Eures este cea mai sigură rețea de intermediere – recrutare de personal. Aceasta ar trebui să fie prima luată în calcul, înaintea firmelor de mediere care nu sunt de multe ori sigure.

  • Gareth Bira spune:

    Nu știu cât de profitabil e sa aduci forță de muncă din Asia și cât timp acești muncitori vor sta în România… Dar așa suntem noi, ne batem joc unii de alți.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției