pneumoniiSute de arădeni s-au prezentat în ultima perioadă la medic, prezentând un disconfort fizic acut. Într-o singură săptămână, medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad au înregistrat 650 de pneumonii, ceea ce constituie un adevărat record pentru întreaga perioadă de iarnă. În general, în sezonul rece sunt înregistrate în jur de 300 – 400 de cazuri de pneumonii. „Ce este şi mai îngrijorător îl constituie faptul că toate aceste cazuri sunt mult mai severe. Sunt cazuri virale care se complică în infecţii bacteriene, iar evoluţia bolii devine mult mai severă“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad. Drept consecinţă, şi numărul bolnavilor internaţi de pneumonie este extrem de ridicat. În numai o săptămână, peste o sută de bolnavi au ajuns internaţi în spital, grupa de vârstă cea mai afectată fiind cuprinsă între 5 şi 14 ani.
În cazul pneumoniei, la nivel pulmonar se desfăşoară procesul vital al respiraţiei. Oxigenul trece din căile respiratorii în sânge, iar produşii de catabolism, cum ar fi dioxidul de carbon, sunt transferaţi din sânge în căile respiratorii, pentru a fi eliminaţi la exterior. Astfel, medicii atrag atenţia că deteriorarea funcţionalităţii pulmonare poate pune în pericol viaţa pacientului. „Pneumonia este o boală cu denumirea populară «aprinderea de plămâni» şi poate avea o formă acută sau cronică (de durată) ce se manifestă prin inflamaţia căilor pulmonare sau a ţesutului pulmonar. Grupele de risc sunt reprezentate de persoanele cu imunodepresie, persoanele în vârstă şi copiii mici. Se estimează că 5% din totalul persoanelor internate în spital suferă de pneumonie. Aproximativ 1 până la 5% din bolnavi au contractat boala prin manevre iatrogene (tehnici medicale). S-a constatat că vârful de incidenţă este atins mai ales de pneumoniile virale şi cele produse de pneumococi în lunile reci ale anului“, spune dr. Ungureanu.
În ultima perioadă au mai fost înregistrate şase cazuri de gripă. Este vorba despre patru cazuri de gripă de tip B şi două cazuri de gripă de tip A. Chiar dacă nu este vorba despre gripă porcină, toate cele şase cazuri sunt destul de serioase. Medicii au mai contabilizat aproape două mii de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, ceea ce este foarte mult, mai ales pentru această perioadă. Grupa cea mai afectată de vârstă a fost între 5 şi 14 ani. Din totalul celor două mii de cazuri, 84 au necesitat internare.

Recomandările redacției