În week-end-ul acesta, trecem la ora de iarnă

0
248

Au mai rămas câteva zile până când vom trece la ora de iarnă. În fiecare an, la sfârșitul lunii octombrie se trece la ora de iarnă, moment în care noaptea devine mai lungă și ziua mai scurtă. Vezi când se schimbă ora anul acesta, scrie Libertatea.
La ora de iarnă 2019 se trece în ultimul weekend din octombrie, ultima noapte de sâmbătă spre duminică, mai exact în noaptea de 26 spre 27 octombrie. La această dată, ora 4:00 va deveni ora 3:00.
Trecerea la ora de iarnă înseamnă că vom dormi mai mult cu o oră, deoarece ceasul este dat înapoi cu o oră. Duminică, 27 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an: 25 de ore.
Un mecanism folosit de peste 100 de ani
România a aderat pentru prima dată la ora de vară în anul 1932. Mecanismul cunoscut prin care se schimbă ora, atât primăvara, cât și toamna, este folosit de peste 100 de ani vechime de mai multe țări din întreaga lume, mai exact 70. Nu toate țările au aceeași perioade stabilite pentru schimbarea orelor.
Neo-zeelandezul Hudson este cel care a gândit pentru prima dată posibilă introducerea acestui tip de orar.
Înainte de schimbarea orei, în luna septembrie se întâmplă și Echinocțiul de Toamnă. Atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiu de toamnă. Pe data de 23 septembrie, echinocțiul reprezintă în mod oficial sfârșitul verii. După data de 23 septembrie, zilele devin mai scurte și nopțile mai lungi, iar asta se păstrează până la solstițiul de vară.
Cum suntem afectați când se schimbă ora
Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adap­ta la ora de iarnă.
Odata cu trecerea la ora de iarnă, cu toții trebuie să ne schimbăm ora de somn și să adormim cu o oră mai devreme. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic.
Astfel, pot interveni dereglări hormo­nale, mai ales ale melatoninei, cunoscută și drept „hormonul somnului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.