Din cei 731 de candidați înscriși la examenul de Titularizare, 102 au fost absenți și 59 s-au retras din motive personale. Chiar dacă la Arad nu au existat candidați eliminați, ieșirea din examen sau pur și simplu neprezentarea celor peste 100 de profesori lasă un semn de întrebare în privința gradului de pregătire profesională al acestora, dar mai ales asupra integrității.

Examenul de Titularizare ne arată, şi anul acesta, că noua generaţie de profesori are mari lacune, şi nu doar de pregătire, ci şi de ordin moral. Deși s-au înscris la examen, 20% nici măcar nu s-au prezentat, la nivelul întregii țări, nu doar la Arad.

Profesorii care mai ieri ieșeau pe străzi cu pancarte de genul „Lipsa educației ne omoară“ și „Nu suntem cenușăreasa României, vrem salarii decente“, au uitat de decență și au ieșit din clase, când au primit foaia cu subiecte. Asta, deși la anumite materii o parte dintre cerințe pot fi rezolvate corect de un elev din școala primară.

Unele subiecte de la Titularizare pot fi rezolvate ușor și de cei care au terminat clasa I. Educatorii din creșe au avut de despărțit în silabe ”grăunțele” și ”hrană”.

Învățătorii au avut de găsit câte un sinonim pentru cuvintele ”ciudat” și ”întâmplările”.

La matematică, s-a dat o problemă cu bluze colorate, de rezolvat prin metoda grafică.

Cei mai mulți absenți au fost din generația actuală de absolvenți. Apoi, dintre cei care au venit la examen, încă 59 au ieșit din sală după ce au primit subiectele.

Sunt și dascăli care au muncit mult

Marian Staș, coordonatorul unui program educațional: „Avem o mare problemă de integritate, înainte de orice. Pentru că noi suntem oglinda sufletului copiilor, ei au nevoie de o referință, de o raportare. Iar dacă noi le dăm oglinda distorsionată, atunci iese o mare porcărie, pe bune, cum este cazul acum.”

Evident, există și dascăli tineri, care au muncit mult și așteaptă nerăbdători rezultatele.

Am stat o lună închisă în casă, mai ieșeam așa să ne plimbăm puțin, să luăm un pic de aer. În fiecare zi tre să stai să înveți.”

(…)

-Mi-a plăcut să-i educ pe elevi, am dat și meditații, că tot e boala asta cu meditațiile.

-La bac?

-Da. 9,40 a luat.

În următoarele zile vor intra în conturile dascălilor- atât titulari, cât și suplinitori- 1.500 de lei, obţinuţi în timpul grevei generale.

 

Recomandările redacției