ponta lazar incercuitGesturile premierului Victor Ponta, candidatul Partidului Social Democrat la funcția supremă în stat, sunt din ce în ce mai greu de înțeles. După ce, înainte de alegeri s-a întâlnit la Arad cu Viorel Lazăr, un om de afaceri cercetat de procurori pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, când a aflat că a pierdut lupta pentru Cotroceni, a decis să plece la Abu Dhabi, ca­pitala Emiratelor Arabe Unite, să „sărbătorească” înfrângerea în compania altui afacerist controversat, Sebastian Ghiță, patronul postului de televiziune România Tv.
Deși imediat după eșecul în alegeri, premierul anunța că își va petrece câteva zile împreună cu familia, Realitatea Tv a intrat în posesia unei fotografii în care apare împreună cu prietenul său Sebastian Ghiță și cu un aghiotant într-unul din cele mai exclusiviste cluburi din Abu Dhabi. Asta, în condițiile în care cu o zi înainte, soția sa, Daciana Sârbu, anunța prin intermediul unei rețele de socializare că ea se află la Viena.
Chiar dacă s-ar fi dus în Emirate, pentru a participa la ultima cursă de Formula 1 a anului și pentru a discuta anumite aspecte legate de o eventuală înscriere a unei echipe românești în această competiție, gestul premierului social-democrat de a se afișa într-un local unde consumația este de ordinul miilor de euro este de natură să-i facă pe mulți dintre cei care l-au votat, considerându-l un exponent al stângii, să se gândească dacă au procedat corect.
A renunțat la autostradă, dar a avut timp să se întâlnească cu Lazăr
De altfel, după cum vă spuneam, aceasta nu este singura decizie discutabilă din punct de vedere al imaginii, luată de premier în ultima vreme. Cu puțin înainte de alegeri, Victor Ponta a făcut o vizită la Arad, pentru a vedea cum merg lucrările la autostradă. Vizita pe teren a fost însă anulată, din cauza vremii nefavorabile. Astfel, șeful Guvernului a avut mai mult timp la dispoziție pentru a discuta cu oamenii de afaceri care îl simpatizau, printre care se afla și Viorel Lazăr, patronul de la Lazăr&Sohne, cercetat de procurori încă de la începutul anului.
Conform informațiilor pe care le-am avut și pe care vi le-am prezentat la momentul respectiv, premi­- erul ar fi avut și o întâlnire tete a tete cu Lazăr, asta cu toate că reprezentanții Guvernului au negat.
De menționat că Lazăr s-ar fi lăudat în mai multe rânduri că este prieten cu senatorul Liviu Pop, fost ministru interimar al Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi fost ministru delegat pentru Dialog Social în Guvernul Ponta. Contactat telefonic, Liviu Pop a recunoscut că-l cunoaşte pe Lazăr, susținând că are mulți prieteni la Arad.
În ceea ce privește societatea  Lazăr&Sohne, trebuie spus că aici a avut loc la începutul anului o percheziție.
Persoane angajate fictiv
După cum vă relatam, din informaţiile noastre, totul a pornit de la plângerea depusă de două persoane, soţ şi soţie, care s-au trezit că sunt angajate fictiv la Lazăr&Sohne, deşi nu călcaseră niciodată în respectiva fabrică. Anchetatorii ne-au povestit că numărul contractelor de muncă fictive este foarte mare şi că semnăturile celor doi soţi au fost falsificate, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad efectuând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals, uz, uz de fals, săvârşite pentru a deplasa personal în afara ţării şi obţinere ilegală de contigentare forţă de muncă pentru străinătate. Pentru a putea detaşa persoane în străinătate, cum a procedat patronul firmei, societatea trebuie să aibă un anumit număr de angajaţi, astfel încât au fost făcute angajări fictive.
Sursele noastre susţin că anchetatorii mai efectuează cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune. Una dintre principalele surse de câştig ale patronului firmei provenea din trimiterea de personal la muncă în Germania. Respectivele persoane erau angajate la Lazăr&Sohne, cu salariul minim pe economie, iar în Germania primeau între 800 şi 1.500 de euro, în timp ce în România se plăteau contribuţii sociale aferente salariului minim, pentru sute de persoane trimise la muncă, Statul Român fiind prejudiciat cu sume imense, în timp ce reprezentanţilor Statului German li se spunea că taxele sunt plătite în ţara de origine.

Recomandările redacției