În cadrul Sfintei Liturghii, s-au rostit ectenii şi rugăciuni speciale pentru pomenirea eroilor şi luptătorilor români din toate timpurile şi toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei străbune şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român, iar după Sfânta Liturghie, în fața Monumentului eroilor, a fost săvârșită slujba de pomenire pentru toți localnicii din Cintei care și-au jertfit viața pentru credința și neamul românesc în cele două războaie mondiale.

La această ceremonie au luat parte credincioșii din localitate, cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale din Cintei, care au prezentat un moment artistic-patriotic emoționant dedicat Zilei Eroilor, coordonat de prof. Dihel Mariana-Daniela, Directorul Școlii Gimnaziale, și de prof. Buntean Sebastian-Petru. La eveniment au participat și reprezentanţii oficialităților locale, care au depus, alături de reprezentanții Școlii, coroane de flori la Monumentul Eroilor.

În cuvântul rostit, a fost transmisă celor prezenți binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care s-a implicat continuu în proiectele cultural-misionare ale parohiei.  De asemenea, a fost reliefată importanța soteriologică a sărbătorii Înălțării Domnului, arătând că, intrând în slava Sa, de-a dreapta Tatălui, Domnul Cel Înviat din morţi continuă să fie în permanenţă alături de noi, iar prin intermediul firii Sale umane îndumnezeite revarsă către noi bogății de har şi ne dăruieşte pilda supremă de desăvârşire. Părintele Paroh Nicu Breda a evocat semnificația jertfei eroilor noștri, subliniind că ei sunt modele demne de urmat, dar şi semne de speranţă, de încredere că neamul şi credinţa noastră vor aduce, şi de acum înainte, roade multe și rodnice. Cu onestitate, implicare și dăruire, prin viața și activitatea noastră, contribuind la zidirea civilizației românești contemporane, fiecare dintre noi omagiem exemplul lor jertfelnic.

 Arhim. Teofan Mada

Recomandările redacției