Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ştefan, a postat săptămâna aceasta pe rețelele de socializare un mesaj prin care tranzmite că el şi colegii săi din conducerea LPF au îndoieli cu privire la implementarea arbitrajului video (VAR) în Liga I. Durata de 10 luni până la implementare, aşa cum a estimat Federaţia Română de Fotbal, instituţia care se ocupă de pregătirea arbitrilor, fiind una foarte îndelungată.

Conform discuţiilor avute de Gino Iorgulescu legate de sistemul VAR cu Răzvan Burleanu, urmează ca până la 30 aprilie să fie semnat protocolul dintre FRF, LPF, partenerul media şi FIFA pentru a se porni acest proiect. Joi, managerul de proiect al LPF, Marius Avram, se va întâlni cu Alexandru Deaconu (n.r. – vicepreşedintele CCA) pentru a se stabili echipa care se va ocupa de proiect. Încă nu suntem împăcaţi cu ideea că proiectul VAR durează 10 luni, pentru că în realitate, Marius Avram a făcut o socoteală a numărului de ore raportat la ce a spus public FRF… adică 190 de ore per arbitru. Iar asta nu înseamnă 10 luni. Cred că se pot împărţi acele cursuri pe câteva weekend-uri, iar lucrurile pot merge mai repede. Din ce am înţeles, în cazurile lui Istvan Kovacs şi Haţegan, cursul de arbitraj video a durat aproximativ 2 săptămâni şi s-a desfăşurat la Istanbul. Şi cam aia a fost tot. Bineînţeles că în cele două săptămâni de curs intensiv se fac acele 190 de ore prevăzute în regulament, a spus Ştefan într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu suporterii desfăşurată pe pagina oficială de Facebook a LPF.

La 18 martie, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a menţionat că FRF şi LPF au ajuns la un acord şi vor împărţi în mod egal costurile pregătirii arbitrilor pentru implementarea VAR care se ridică în primul an la 500.000 de euro.

Recomandările redacției