Se fac mai multe anchete în Botoşani, după ce într-o gospodărie din oraşul Săveni a fost înregistrat un caz de antrax la un porc. Conducea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului trebuie să se asigure că nu există pericol de transmitere a bolii.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani, Minodora Va­siliu, a declarat, miercuri, că au fost demarate anchete după ce la sediul DSVSA s-a prezentat proprietarul unui porc sacrificat, care a vrut să facă o analiză a cărnii. În urma testelor s-a stabilit că ani­malul a fost infestat cu antrax, informează Mediafax. „Proprietarul unei exploa­taţii non-profesio­nale s-a prezentat la laboratorul sanitar-veterinar cu o probă de guşă de la un porc pe care l-a sacrificat din propria iniţiativă, spunând că acel porc a fost tratat cu antibiotic timp de trei-patru zile şi că nu a răspuns la tratament. Am preluat proba, s-au făcut analize inclusiv cea pentru pestă porcină africană care a ieşit negativă. în schimb a ieşit pe culturi Bacillus anthrachis (antrax – n.r.). S-a eliberat de buletin de analiză pentru glos-antrax ceea ce înseamnă o formă a antraxului, cu locali­zare glosofaringiană, întâlnită foarte rar la porc, se mai numeşte şi angină cărbunoasă pentru că speciile cele mai receptive sunt bovinele ovine şi caprine”, a declarat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani, Minodora Vasiliu.
După ce analizele de laborator au confirmat prezenţa antraxului, persanele care au intrat în contact cu porcul au fost supuse unei anchete epidemiologice iar animalele din zonă au fost monitorizate.
Din declaraţia gospodarului, pentru a afla cum a ajuns boala în padocul respectiv, reprezentanţii DSVSA Botoşani au aflat că acesta a luat lucernă, cu tot cu pământ, şi dus-o în padocul porcului, acesta fiind, probabil, cauza îmbolnăvirii animalului.

Recomandările redacției