Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad (AJFP) a reușit și în primul semestru al anului în curs să depășească programul de încasări stabilit de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara. Astfel, potrivit reprezentanților instituției, în prima parte a anului, au fost făcute încasări de 645,3 milioane de lei. „Realizarea programului de colectare a veniturilor bugetului general con­solidat al statului reprezintă obiectivul principal al Fiscului. Mobilizarea eficientă a întregului aparat fiscal a condus la încasări substanţiale în cursul se­mestrului I 2016, în cuantum de 645,3 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu 7,3% a programului de încasări primit de la  Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara. La aceste realizări au contribuit atât intensificarea măsurilor de executare silită aplicate în vederea recuperării ariera­telor bugetare, cât şi eficienţa inspecţiilor fiscale derulate în cadrul programului de depistare, limitare, prevenire şi ţinere sub control a evaziunii fiscale”, a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al AJFP Arad.
„Impulsuri” pentru plata datoriilor
Acesta a ținut să precizeze că marea majoritate a contribuabililor îşi plătesc voluntar obligaţiile bugetare, dar există şi contribuabili care mai au nevoie de anumite ,,impulsuri”, acestea constând în somaţii, popriri bancare sau la terţi, dar și în  valorificarea bunurilor sechestrate sau indisponibilizate.  „În cursul semestrului I 2016 au fost comunicate 30.442 de somații, ceea ce a dus la încasarea a 43.537.016 lei. Numărul conturilor bancare poprite a fost de 18.841, sumele încasate în urma acestor măsuri fiind de 28.807.698 lei. De asemenea, au fost făcute 4.889 popriri la terți, ceea ce a dus la încasarea a 1.840.066 lei. În ceea ce pri­vește sechestrele pe bunuri mobile și imobile, au fost puse 53 de sechestre, sumele încasate fiind de 210.089 lei. Astfel, to­talul încasărilor realizate prin aplicarea măsurilor de executare silită în semestrul I al anului curent a fost de 74.394.869 lei”, a ținut să precizeze Arusti.
Rambursări de 50 de milioane
O altă activitate deosebit de importantă a structurilor ANAF din județe o reprezintă soluționarea deconturilor de TVA. „În cursul primului semestru al anului 2016, urmare deconturilor negative cu opţiune de rambursare depuse de agenţii economici, au fost realizate operaţiuni de rambursare în cuantum de aproape 50 de milioane de lei, numărul deconturilor soluţionate fiind de peste 750. Din cele 50 de milioane, 33 de milioane au fost restituite efectiv, iar diferenţa de 17 milioane de lei reprezintă compensările efectuate cu alte obligaţii bugetare ale contribuabililor. În paralel cu eforturile depuse pentru conturarea bugetului general consolidat şi asigurarea pe această cale a resurselor financiare necesare func­ţionării societăţii, administraţia fiscală trebuie să dea dovadă de acelaşi comportament profesional şi să răspundă prompt solicitărilor primite de la operatorii economici pentru restituirea ta­xei pe valoarea adăugată, care li se cuvine, urmare analizării deconturilor negative cu opţiu­ne de rambursare depuse. Prin operaţiunile de compensare se sting obligaţiile scadente ale agenţilor economici, iar sumele restituite efectiv au menirea asigurării, după caz, a fluxului de capital necesar bunei derulări a activităţii contribuabililor”, a încheiat Arusti.

Recomandările redacției