Bilanţul incendiilor de vegetaţie din Grecia a ajuns la cel puţin 60 de morţi şi peste 170 de persoane rănite, autorităţile elene decretând stare de urgenţă. Panos Skourleti, ministrul grec de Interne, a descris situaţia drept o „tragedie naţională” şi „un dezastru biblic cu pierderi umane”. Vântul puternic şi seceta a favorizat răspândirea focului spre zonele rezidenţiale, sute de persoane fiind nevoite să se refugieze în mare pentru a scăpa de flăcări.
Corpurile neînsufleţite a alte 26 de persoane au fost descoperite marţi dimineaţă în apropierea unei plaje din zona localităţii Rafina, au declarat voluntari de la Crucea Roşie şi un oficial local, potrivit Mediafax. Peste 600 de pompieri sunt implicaţi în acţiunile de stingere a incendiilor de vegetaţie care au cuprins zone întinse la vest şi est de Atena.
Un nor de fum cu nuanţe negre şi portocalii a acoperit cerul Atenei, astfel că mai multe zboruri au fost redirecţionate din cauza vizibilităţii reduse. „Vom face tot ce este uman posibil să ţinem sub control situaţia”, a declarat premierul grec Alexis Tsipras, care a sugerat că există anumite suspiciuni în ceea ce priveşte cauzele acestor incendii. „Sunt îngrijorat de izbucnirea simultană de incendii, atât la est, cât şi la vest de Attica”, a afirmat Tsipras.
Incendiile sunt frecvente
Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Grecia în timpul verii, însă o iarnă secetoasă a sporit riscul producerii unor astfel de incidente. Un prim incendiu de vegetaţie a izbucnit într-o pădure de pini din zona localităţii Kineta, la 50 de kilometri vest de Atena, între capitala Greciei şi Corint.
Peste 200 de pompieri încearcă să stingă flăcările care au forţat autorităţile elene să închidă autostrada Atena-Corint, una din cele două şosele majore către Peninsula Peloponez. Şi traficul feroviar în zonă a fost suspendat.
Al doilea incendiu major de vegetaţie a izbucnit marţi după-amiază în zona Penteli, la nord-est de Atena, afectând localităţile Rafina şi Mati, două destinaţii turistice populare. Incendiul de vegetaţie din zona localităţii Mati, aflată la 29 de kilometri est de Atena, este considerat drept cel mai periculos astfel de incident din Grecia după un incendiu devastator care a afectat sudul Peninsulei Peloponez în august 2007, în urma căruia zeci de persoane au decedat.
Grecia a cerut ajutor de la Uniunea Europeană pentru stingerea incendiilor. Cipru şi Spania au oferit deja asistenţă.

Recomandările redacției