O femeie de 84 de ani, imobilizată la pat, şi fiul acesteia, un bărbat de 64 de ani, au suferit arsuri grave, marți seara, după ce locuinţa lor din oraşul Chişineu Criş, a fost cuprinsă de flăcări. Purtătorul de cuvânt al ISU Arad, George Pleşca, a declarat că cele două persoane au fost găsite de o femeie care are grijă de ele. „Este vorba de un bărbat de 64 de ani şi o femeie de 84 de ani. Bărbatul a încercat să aprindă focul cu un lichid uşor inflamabil, moment în care a fost o răbufnire din soba de teracotă. I-au luat foc hainele şi patul femeii care, invalidă, era chiar lângă sobă. Bărbatul, din motive necunoscute, s-a prăbuşit în pat, peste femeie, au ars hainele şi au suferit arsuri pe corp”, a spus George Pleşca.

Imobilul în care se afla bărbatul de 64 de ani și mama acestuia, imobilizată la pat după ce suferise un accident vascular cerebral, a luat foc. În cursul serii de marți, bărbatul a încercat să reaprindă focul în teracotă și a folosit bezină sau petrol, moment în care a avut loc o explozie din gura sobei. Hainele bărbatului s-au aprins iar când a realizat că ii ard hainele, a intrat în panică și s-a aruncat pe pat, unde se afla mama sa. La scurt timp, bărbatul și-a pierdut cunoștința, iar a doua zi, când a venit femeia care se îngrijea de cei doi, bărbatul i-a deschis ușa ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic seara precedentă. Femeia a sunat la 112, la fața locului ajungând inițial o ambulanță, ulterior fiind solicitat și elicopterul SMURD pentru a transporta femeia de 84 de ani la UPU, la Spitalul Județean Arad. Bărbatul a fost intubat deoarece a suferit arsuri la căile respiratorii și transportat și el la spital.  „Au suferit arsuri de gradul 2 și 3, cele mai multe la nivelul feței, arsuri la căile respiratorii, mama a fost găsită comatoasă și a fost transportată la spital și intubată, unde de altfel a ajuns și fiul ei. Mama avea arsuri la nivelul coapselor, pe abdomen și pe toracele anterior, iar bărbatul avea arsuri profunde pe mâini și prezenta arsuri și la nivelul feței„, ne-a declarat Mircea Merea, director medical al Serviciului Județean de Ambulanță Arad. În prezent, cei doi se afla în stare gravă, internați pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Arad. De asemenea, un alt incendiu a avut loc marți seara, la o casă din cartierul Bujac, în urma căruia, au ars 100 m2 de acoperiș, dar pompierii Detașamentului Arad au reușit limitarea și lichidarea flăcărilor înainte de a se propaga la alte construcții. Cauză probabilă a incendiului a fost scurt circuit electric.

Recomandări pentru prevenirea situațiilor de urgență

Pentru a evita producerea unor situaţii de urgenţă ce pot avea consecinţe grave asupra vieţii şi bunurilor, Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad recomandă cetăţenilor respectarea măsurilor specifice sezonului rece: curăţaţi şi reparaţi obligatoriu coşurile de fum cu persoane specializate şi autorizate; aprinderea funinginii în interior la coşurile necurăţate poate produce o temperatura de 800-1000 oC; tencuiţi obligatoriu coşul de fum în podul casei pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile; nu utilizaţi sobe defecte, burlane metalice fisurate, reşouri electrice improvizate, instalaţii electrice improvizate cu prize defecte şi siguranţe la tablourile electrice necalibrate; nu uscaţi lemne şi rufe pe sobe  şi nu lăsaţi focul nesupravegheat; nu încărcaţi soba cu lemne înainte de culcare şi nu se lasă arzătorul aprins la sobele cu gaze naturale pe perioada de noapte nesupravegheate; amplasaţi în faţa sobelor cu lemne o coală de tabla de 70 x 50 cm: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse, care ar putea determina incendierea materialelor combustibile cu care acestea ar veni în contact; depozitaţi cenuşa şi jăratecul în gropi speciale şi stingeţi-le cu apă; nu folosiţi butelii de gaze lichefiate fără regulatori (ceasuri) de presiune sau cu garnituri deteriorate ori cu furtun de cauciuc fisurat; nu încercaţi cu flacără etanşeitatea buteliei de gaze lichefiate sau a instalaţiei de gaze naturale; verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun; aerisiţi încăperea înainte de a aprinde focul la aragaz sau sobe alimentate cu gaze naturale, după care întotdeauna aprindeţi mai întâi chibritul şi apoi manevraţi robinetul de alimentare cu gaz; nu folosiţi sobe cu uşi defecte; nu aprindeţi focul cu benzină sau alte lichide inflamabile, nu ardeţi lemne lungi, care nu permit închiderea uşii; nu supraîncălziţi sobele deoarece pot aprinde obiectele combustibile din jur; nu folosiţi afumători improvizate în podurile clădirilor, în magazii, şoproane; afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi se vor amplasa independent de celelalte construcţii; În perioada sezonului rece 2016-2017 în judeţul Arad s-au produs aproape 100 de incendii la gospodăriile populaţiei iar în 90% din cazuri, a fost stabilită ca şi cauză probabilă de incendiu „coş, canal sau burlan de fum cu defecţiuni, necurăţat, neizolat sau amplasat necorespunzător faţă de materialul combustibil”.

 

Recomandările redacției