controaleCa urmare a temperaturilor crescute înregistrate în ultimele zile şi a prognozei meteo pentru perioada următoare, inspectorii de muncă din compartimentul Control Securitate şi Sănătate în Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad vor întreprinde acţiuni de controlare a aplicării de către angajatori a prevederilor OU nr. 99/2000 privind măsuri care trebuie luate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia angajaţilor. Inspectorii vor verifica dacă angajatorii reduc intensitatea si ritmul activităţilor fizice, dacă asigură ventilarea la locurile de muncă, dacă alternează efortul dinamic al angajaţilor cu cel static şi dacă alternează perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite şi cu curenţi de aer, acestea fiind măsuri minimale impuse de ordonanţă pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor. Tot în scopul menţinerii stării de sănătate a angajaţilor, pentru angajator sunt obligatorii, de asemenea, asigurarea apei minerale (câte 2-4 litri/persoană/ schimb), asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea pentru angajaţi a posibilităţilor de-a face duşuri.
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile amintite vor lua celelalte măsuri dispuse în ordonanţă (reducerea programului de lucru, eşalonarea zilei de lucru pe două perioade etc.), de comun acord cu sindicatele sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor.
Angajatorii mai sunt obligaţi să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, să asi­gure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, să treacă în alte locuri de muncă persoanele cu afecţiuni şi care au contraindicaţii pentru munca la temperaturi extreme sau să le reducă programul de muncă, după posibilităţi.
Pentru nerealizarea măsurilor prevăzute în ordonanţă se vor aplica sancţiuni, după caz.

Recomandările redacției