Încep demersurile pentru noua Secție de Infecțioase Adulți din municipiu

0
423

Secția de Boli Infecțioase din municipiu este cunoscută ca una dintre cele mai degradate unități medicale, arădenii fiind revoltați de starea în care se află de ani de zile. Chiar conducerea Consiliului Județean a susținut în urmă cu scurt timp că a „moștenit“ această clădire aflată în stare deplorabilă, întrucât ani de zile aici nu s-au făcut investiții și nu s-au primit bani de la stat.  Trebuie subliniat că, o unitate care are ca specialitate „infecțioasele“ este poate mai problematică decât alte specialități. Reabilitarea unei secții degradate, chiar dacă schimbă puțin lucurile, nu poate înlocui amenajarea unei clădiri noi. Sunt anumite cerințe și norme speciale pentru această specialitate, ce necesită a fi îndeplinite.

Consiliul Județean (CJA) a anunțat încă de mult că se dorește construirea unei noi secții, un proiect pentru obținere de fonduri fiind câștigat. Conducerea CJ Arad făcut publică semnarea contractului de finanțare chiar după prima săptămână din ianuarie a anului acesta. Proiectul european prin care se construiește noua unitate spitalicească este realizat în parteneriat, de județul Arad, cu Centrul de îngrijire a sănătății – Hódmezővásárhely-Makó, județul Csongrad (Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ – Hódmezővásárhely-Makó), prin Programul Interreg VA România-Ungaria. Practic, pentru Infecțioase s-au accesat fonduri transfrontaliere, investiția urmând să coste peste 22 de milioane de lei.

Nici n-a trecut mult de la semnare, că cei de la CJA au trecut la documentații concrete pentru investiție. CJA urmează să aprobe indicatorii tehnico-economici pentru clădirea ce aparține Spitalului Județen.

Investiția propusă urmează a fi realizată în cadrul imobilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, care este amplasat în intravilanul municipiului Arad, pe strada Andrenyi Karoly, nr. 2-4.

În cadrul spitalului există secția Clinică de Boli Infecțioase Adulți, aici funcționând și Centrul Antirabic Județean, unde se efectuează vaccinările și Ambulatoriul de specialitate pentru boli infecțioase. Aici se derulează și cursuri pentru studenți. În acest sens: „Se propune construirea unui corp nou de clădire SP+P+3E (n.a. trei etaje)pentru Secția Clinică de Boli Infecțioase Adulți și dotarea cu echipamente medicale și mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor“, conform referatului proiectului de hotărâre al CJA.

„Investiția este de peste 4,5 milioane de euro, din care aducem 1,8 milioane de euro din fonduri europene, iar diferența o acoperim din bugetul Consiliului Județean Arad“, a susținut de curând Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Secția va avea 42 paturi pentru spitalizare continuă, împărțite pentru patologie respiratorie și digestivă; patru paturi spitalizare de zi; ambulatoriu de specialitate și centru județean antirabic.Suprafața construită destinată secției este de 800 de metri pătrați. Lucrările de construire și amenajare a noi secții au ca durată maximă de finalizare 18 luni. Cu alte cuvinte, noua secție de Infecțioase Adulți va fi gata în 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.