Este anul alegerilor interne în PNL. Se porneşte de la organizaţiile locale, alegerile la nivelul municipiului vor avea loc în 9 iulie iar Comitetul de Coordonare Judeţean va alege conducerea în data de 16 iulie. Congresul PNL, în care va fi alesă conducerea naţională, va avea loc în 25 septembrie.

„PNL este principalul partid al alianţei de guvernare. Venim după un ciclu lung de alegeri şi după provocările pandemiei, este momentul să consultăm membrii PNL cu privire la conducerea partidului, de la filialele locale la cele naţionale. Ne dorim o dezbatere internă civilizată, care să aducă în fruntea PNL oameni cu legitimitate, apreciaţi de opinia publică. Obiectivul nostru este să construim politici publice de calitate în parteneriat cu cetăţenii, să guvernăm bine la nivel central şi local. Pentru a atinge aceste obiective, avem nevoie de o conducere cu legitimitate la nivel politic”, a declarat Răzvan Cadar, secretarul general al PNL Arad.

După cum se cunoaște, Aradul este sub influența europarlamentarului Gheorghe Falcă, care l-a sprijinit  pe Călin Bibarț să devină primar al orașului. Profitând de acest fapt, Bibarț ar putea concura pentru funcția de președinte PNL Arad, chiar dacă este un primar care nu se face remarcat și va fi greu să  atragă susținerea  colegilor săi.

De asemenea, Bibarț îl va avea  adversar pe Sergiu Bîlcea, deputat PNL, cel care deține controlul filialei din oraș. Deputatul Bîlcea, în 2020, a dorit să candideze pentru Primăria Arad, dar nu a mai reușit, deoarece jocurile politice erau făcute. Câteva luni mai târziu, Bîlcea a fost ,,premiat” cu un fotoliu  în Parlament.

Gheorghe Falcă este unul dintre liderii puternici ai PNL, care a trecut de partea lui Florin Cîțu.  Așadar, Aradul ar putea vota în număr foarte mare pentru actualul premier, deoarece  Falcă cunoaște foarte bine organizația și are suficientă influență pentru a strânge voturi în favoarea lui Cîțu. 

Până acum, în județul Arad, au avut loc alegeri în localităţile Cărand (preşedinte Gligor Costuţ, primar), Dorobanţi (preşedinte Robert Bodonea, consilier local), Bârsa (preşedinte Avram Ciev, primar), Igneşti (preşedinte Marinel Urs, primar), Pleşcuţa ( preşedinte Viorel Groza, primar) Vârfurile (preşedinte Radu Giurgelea, primar) şi Cermei (preşedinte Sever Borha, viceprimar).   

Așadar, luptele din  PNL sunt abia la început. Urmează probabil alte  câteva săptămâni de de discuții contradictorii.  Și chiar dacă toată lumea e cu ochii  pe  Orban și Cîțu, bătălia din teritoriu va fi  decisivă pentru a câștiga congresul din septembrie. Candidatul care va câștiga  cele mai multe filiale din țară, va fi cel care va obține mandatul de președinte PNL.

Recomandările redacției