Încep protestele: profesorii sunt bulversaţi de decizia Guvernului de a le micşora salariile

0
261
SONY DSC

Mult așteptata lege de salarizare în sistemul bugetar, pe care Guvernul tehnocrat condus de prim-ministrul Dacian Julien Cioloș se angajase că o va finaliza până la data de 5 februarie 2016, se dovedește a fi o normă inechitabilă, conform sindicatelor din educaţie. „Analizând proiectul Ordonanței de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care urmează a fi adoptat în cel mai scurt timp, s-a constatat că acesta nu rezolvă marile discrepanțe în salarizarea personalului bugetar pe care le-am sesizat în numeroase rânduri, atât guvernului actual, dar și celor  care l-au precedat“, susţine conducerea Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad. Mai mult, din grilele de salarizare propuse de Guvernul Cioloș, se constată că pentru anumite categorii de cadre didactice și pentru personalul didactic auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decât cele actuale cu: 7% pentru educatoarele și învățătorii debutanți, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie; până la 29% pentru învățătorii și educatoarele cu studii medii; 6% pentru profesorii debutanți; 6% pentru informatician I A; 6% pentru administrator financiar gradul I.
Totuşi, prin acest proiect de O.U. se propune reducerea numărului tranșelor de vechime, o creștere a salariilor pentru anumite categorii de profesori, dar și că unele rămân la nivelul actual.
Sindicatele din învățământ nu pot fi de acord cu salariile propuse pentru învățătorii și educatoarele cu studii medii care riscă să rămână la același nivel pentru o perioadă nedefinit de mare, din cauza modului în care este concepută grila. De asemenea, salariile umilitoare propuse pentru debutanți sunt un îndemn pentru tinerii performanți să fugă de învățământ.
Cei peste 178.000 de salariați din învățământul preuniversitar, membri de sindicat ai orga­- nizațiilor afiliate la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, nu acceptă o astfel de lege de salarizare. „Încă de la începutul acestui an am adus la cunoștința Guvernului României principalele nemulțumiri ale per- sonalului din sistem, una dintre marile probleme ale sistemului și salariaților fiind tocmai cea a salarizării umilitoare a personalului, în raport cu alte categorii de bugetari. Am informat în mod public că, după majorarea salarială de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de  cca. 1.100 de lei net, iar al unui profesor la final de carieră este de  aproximativ 2.400 lei. Dacă un salariu de 1.100 lei net- al unui profesor debutant- este mult prea mare și Guvernul Cioloș a înțeles că trebuie să îl reducă cu 6%, iar un învățător debutant trebuie să primească salariul minim pe economie, sindicatele din învățământ cer ca actualul guvern să-și dea demisia de onoare!“, susţine conducerea SDI.
Profesorii arădeni consideră că un guvern care propune o astfel de grilă pentru salariile cadrelor didactice, care nu a investit fonduri în dezvoltarea sistemului educațional, pentru modernizarea bazei didactice a unităților de învățământ, mai ales a celor din mediul rural, pentru a oferi șanse egale la un învățământ de calitate pentru toți elevii,  trebuie să plece.
În aceste condiții, membrii de sindicat vor recurge la toate formele de luptă sindicală, prima acțiune urmând a se desfășura în zilele de 18 și 19 aprilie, în intervalul orar 15.00-17.00, când vor picheta sediul Guvernului României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.