copii

Copiii vor fi testaţi

Ministerul Sănătății intenționează dezvoltarea intervenției Prevenirea deficienţelor de auz prin screening neonatal prin extinderea screeningului pentru depistarea precoce a deficiențelor de auz la nou născut la nivel naţional.

Medicii arădeni susţin că pentru dezvoltarea copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme pentru a asigura în timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou născuți este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață. Din această cauză s-a hotărât ca începând cu anul 2015, să se asigure procedurile de screening în toate maternitățile și pentru toți copiii nou născuți. Instruirea personalului medical, dar și dotarea tuturor celor 150 maternități de pe teritoriul României cu aparatura de screening auditiv la nou-născut se vor face din fonduri europene.

În prezent, testarea pentru depistarea surdității a nou născuților se desfășoară în cadrul unui număr de 17 maternități din țară care dispun de condițiile necesare, iar Aradul nu este inclus aici.

Începând cu 2015, procedurile de testare se vor realiza în toate maternitățile. Copiii care nu vor trece testele de screening vor fi îndrumați către unitățile sanitare de specialitate pentru continuarea investigațiilor audiologice.

Menționăm că tratamentul pentru deficiența de auz este asigurat, de asemenea, gratuit în cadrul programelor gestionate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Dacă în anul 2013, fondurile asigurate în cadrul programului de screening au ajuns pentru testarea a aproximativ 38.000 de copii, pentru 2015 Ministerul Sănătății își propune testarea a 200.000 de copii la nivel naţional.

Recomandările redacției