suputaCa și în ultimii ani, multe semne de întrebare sunt strecurate în agendele cluburilor care se pregătesc să ia startul în viitoarea stagiune din liga secundă. Promovată la sfârșitul sezonului trecut din Liga a III-a, UTA își gândește pașii proprii și așteaptă să vadă rezolvate necunoscute ca formatul competiției, numele adversarelor, mult-discutatul subiect al sumelor ce i-ar putea reveni din drepturile tv și, nu în ultimul rând, când începe campionatul… Primele două necunoscute sunt corelate. Ultima ediție a eșalonului doi din România s-a dovedit cea mai fadă, cel puțin din istoria recentă. Mai multe echipe s-au văzut nevoite să abandoneze competiția, iar sistemul play-off / play-out a scăzut și mai mult atractivitatea. Și n-a retrogradat nimeni!
Cine ar urma să joace în 2015-2016
În acest moment, sunt 28 de echipe care ar trebui să joace în „B”. Lista începe cu retrogradatele Rapid București, FC Brașov, Gaz Metan Mediaș, Universitatea Cluj, Ceahlăul Piatra Neamț și Oțelul Galați. Continuă cu „supraviețui­toarele” campionatului trecut: Academica Argeș, CF Brăila, ACS Berceni, Gloria Buzău, SC Bacău, CFR Suceava, FCM Dorohoi, CS Balotești, Farul Constanța (seria I), Metalul Reșița, Unirea Tărlungeni, CS Mioveni, Olimpia Satu Mare, CSM Rm. Vâlcea, FC Caransebeș, Șoimii Pâncota și FC Bihor (seria II). Și se încheie cu promovatele: UTA Arad, FC Baia Mare, Chindia Târgoviște, Dunărea Călărași și Bucovina Pojorîta. În mod normal, se prefigurează două serii a câte 14 echipe. Dar…
Cine e cu probleme
… situația Șoimilor Pâncota e știută în Arad, continuitatea e incertă. La fel, atât presa centrală cât și ziarele locale vorbesc des­pre iminența desființărilor echi­pelor Academica Argeș și FC Brașov, Metalul Reșița are probleme mari, Bihorului i-a fost amânat falimentul până în septem­- brie, iar Tărlungeni, Berceni, Brăila sau Balotești au, deasemenea, probleme.
Altă variantă
Episoadele ultimilor ani transmit că nu mai e valabilă ipoteza ca Federația Română de Fotbal să completeze eventualele locuri vacante din Liga a II-a cu grupări din eșalonul trei. Ca atare, din direcția „Casei Fotbalului” apar semnale că e luată serios în calcul și o singură serie de divizie secundă, cu 20-22 de echipe – în cazul în care mai multe din grupările amenințate de proble­me financiare nu se înscriu.
Ar fi convenabil și pentru TV?
Nici când meciurile au fost transmise interesul n-a fost foarte ridicat, și nici banii foarte mulți. Dar anul trecut, nici măcar un singur cent nu a intrat în conturile cluburilor din Liga a II-a. Nivelul n-a prezentat interes pentru televiziuni, Digi Sport s-a oferit să le transmită gratis, iar nou-constituita (atunci, vara trecută) LPF 2 n-a reușit nimic să schimbe lucrurile. Ultimele semnale venite de la FRF transmit că situația s-ar putea schimba acum, când în eșalonul secund se prefi­gurează dueluri între UTA, Rapid, U Cluj, Oțelul Galați, Mediaș sau Brașov. Însă numărul echipelor care vor fi la start în ediția viitoare se va ști abia pe 25 iulie. Până atunci, e cam inutil de anticipat orice.

Recomandările redacției