Începe reabilitarea termică a blocurilor cu fonduri europene, în municipiul Arad

0
226

Primăria municipiului Arad va începe primele lucrări de reabilitare termică cu fonduri europene la şapte blocuri din oraş, valoarea finanţării nerambursabile fiind de peste 2,8 milioane de lei.
Sala „Regele Ferdinand” a Palatului Administrativ a găzduit, joi, semnarea primului contract de finanţare pentru reabilitarea blocurilor de locuințe, „Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Municipiul Arad (cererea nr. 1)”.
Contractul de finanțare semnat la Arad vizează 7 proiecte de reabilitare a 7 blocuri de locuințe și a 156 de apartamente, pe parcursul a 16 luni.
Blocurile care vor fi reabilitate sunt 207 de pe str. Mioriţa, 727 de pe str. Vaslui, 7 de pe str. Imaşului, 381, sc A şi B, de pe str. Alexandru Popescu Negură, V9, sc. A şi B de pe Calea 6 Vânători, 309 sc A şi B, de pe str. Elena Drăgoi şi 341 sc A, de pe str. Gheorghe Ciuhandu.
Valoarea totală a cererii de finanțare contractate este de peste 5,2 milioane lei (peste 1,1milioane euro) iar 2,8 milioane lei (633.125 euro) reprezintă valoarea finanțării nerambursabile.
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a precizat că zilele viitoare vor începe licitaţiile pentru desemnarea constructorului, iar lucrările urmează să fie finalizate anul viitor.
“Este un moment important pentru comunitate. Dacă până acum am avut proiecte de izolarea blocurilor cu fonduri guvernamentale şi cu contribuţia cetăţenilor, începem astăzi o procedură nouă, finanţată din fonduri europene. În bugetul local avem alocaţi bani pentru finanţarea studiilor de fezabilitate şi proiectelor tehnice la 100 de blocuri, iar în toamna acestui an sau în primăvara anului viitor, pe etape vom începe să depunem cererile de finanţare”, a precizat Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad. Acesta a mai adăugat că, în perioada imediat următoare, va fi semnată cea de-a doua cerere de finanţare care cuprinde 9 blocuri cu 309 apartamente, proiectul fiind în valoare de peste 9,1 lei, din care 8,1 lei valoarea nerambursabilă.
La rândul său, Sorin Maxim, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, a precizat că, în conformitate cu prevederile proiectelor, după reabilitarea termică, facturile cu energia termică în blocurile rehabilitate vor scădea cu 40 la sută.
“Prin aceste proiecte, blocurile vor beneficia de mult mai multe lucrări decât cele de anvelopare care se făceau până acum. De exemplu se poate interveni şi la repararea instalaţiilor termice ale blocurilor. În urma implementării acestor proiecte ne aşteptăm la o reducere cu 40 la sută a costurilor încălzirii”, a precizat Sorin Maxim.
Această cerere de finanțare face parte dintr-o serie de 4 cereri de finanțare (incluzând 26 de blocuri) depuse, până în prezent, de municipiul Arad în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea termică a blocurilor.
Proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuințe depuse spre finanțare, până în prezent, de Primăria municipiului Arad au o valoare totală de peste 27 milioane de lei (peste 6 milioane de euro) și o valoare a finanțării nerambursabile de peste 14 milioane de lei (peste 3 milioane de euro).
Finanțarea nerambursabilă se acordă în cadrul axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” și a domeniului major de intervenție 1.2 „Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuințe” al Regio-Programul Operațional Regional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.