Din data de 10 mai 2021 și până în 31 iulie 2021 va avea loc Recensământul General Agricol 2020 (RGA 2020), unde 335 de recenzori vor colecta informații legate de exploatațiile agricole din județul Arad.

Recensământul general agricol este o operațiune statistică pentru colectarea, prelucrarea și diseminarea datelor privind structura exploatațiilor agricole – principiul de bază fiind utilizarea terenurilor și deținerea animalelor.

„Runda 2020 a Recensământului general agricol este impusă de obligația României de a respecta legislaţia europeană în domeniul statistic, precum şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, conform cărora fiecare stat membru trebuie să efectueze un recensământ general agricol o dată la 10 ani”, a spus prefectul județului Arad, Tóth Csaba. „Consider că și din punct de vedere economic este un demers foarte important să facem recensământul. Dacă vom reuși să-l ducem la bun-sfârșit, vom avea cu toții de câștigat”, a adăugat acesta.

După anul 1990, primul Recensământ general agricol s-a efectuat în anul 2002, urmat de cel din anul 2010.

Recensământul General Agricol, runda 2020, va evidenţia schimbările intervenite de la runda 2010, referitoare la caracteristicile structurale ale exploatațiilor agricole, în ceea ce priveşte situația suprafețelor agricole utilizate, a suprafețelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, măsurile de dezvoltare rurală etc. Ancheta de control va avea loc în august 2021, iar procesarea statistică în mai 2021– martie 2022, urmând ca datele să fie analizate și diseminate în perioada martie-decembrie 2022.

Metoda de colectare a datelor este un interviu față în față cu capul/şeful exploataţiei agricole sau cu o altă persoană, majora, din cadrul acesteia, care poate furniza informaţiile solicitate.Datele vor fi înregistrate electronic, utilizând o aplicație IT de colectare a datelor (chestionar electronic) instalată pe un echipament IT portabil (tabletă). „Dorim să informăm că ceea ce se face are scop pur statistic, nu este o activitate de control. Sunt prevăzute amenzi atunci când informațiile sunt eronate, însă noi nu am dat niciodată”, a spus, cu ocazia unei conferințe de presă online, Florica Grec, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Arad.

Recomandările redacției