Ziua de 15 ianuarie a fost oficializată ca Zi a Culturii Naționale, Zi a Culturii Române.
15 ianuarie reprezintă data nașterii poetului românilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul și gânditorul Mihai Eminescu (1850-1889).
De ce a afost aleasă acestă zi să reprezinte cultura română nu este greu de înțeles.
În primul rând pentru că Poetul este cel mai iubit, cel mai popular scriitor român, a cărei lirică de dragoste o recunoaște și o rostește marea majoritate a locuitorilor țării, chiar și după 138 de ani de la plecarea sa pământească.
A fost ales Eminescu ca prim exponent al culturii române datorită complexității și diversității domeniilor în care s-a exprimat, cu o implicare și un profesionalism greu de imitat.     A fost ales Eminescu să reprezinte cultura română ca urmare a devoțiunii, patimii iubirii sale de țară, neam și limbă. Ziua nașterii lui Eminescu devine Ziua Culturii Naționale ca omagiu adus  luptei  jurnalistului de-a impune   Europei cultura română, ca elogiu adus revoluției stilistice pe care a stârnit-o în limba română, prin potențarea acesteia spre valori literare nemaiajunse de niciun alt scriitor de până la el.
Ziua de 15 ianuarie va des­chide, la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Săptămâna Culturii Naționale, care îl va avea ca sărbătorit pe Mihai Eminescu.     La Ludotecă și la Secția Împrumut Carte Copii vor fi prezenți, în săptămâna 15 -19 ianuarie 2018, copii de grădiniță și școlari, care vor viziona filmulețe despre viața și opera scriitorului, cărora  le vor fi prezentate cărți din colecția bi­bliotecii, care vor asculta și spune poezii și  povești scrise de Eminescu.
Ziua Culturii Naționale repre­zintă  nu numai o zi în care celebrăm culmea creației literare românești, ea poate fi un moment binevenit de  reflectie asupra sorții culturii române, în genere, a țării în special,  a esenței românismului din noi, a manifestării acestuia și a ceea ce traducem ca fiind patriotism și respectul valorilor.
(G.C.)

Recomandările redacției