pasarelaConstructorii pasarelei pietonale, care va lega centrul oraşului de Ştrandul Neptun, au început, marţi, montarea structurii metalice şi au estimat că lucrările vor fi gata în luna noiembrie, când este programată recepția intermediară.

Prezent marţi pe şantierul pasarelei, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a explicat fazele pe care le-au parcurs constructorii până acum şi ce lucrări mai sunt de executat.

“În primăvară s-a lucrat în albie, s-au turnat pilonii și s-a așteptat timpul de întărire a betonului armat. Între timp, în baza de producție s-a realizat tabierul metalic care este asamblat în aceste zile”, a precizat Gheorghe Falcă.

Pasarela pietonală peste Mureş este o lucrare de artă, va lega oraşul de ştrand şi va avea deschidere spre Podul Decebal şi spre bazinele cu apă termală.

Conform proiectului, pasarela va avea patru direcții de acces spre ștrand, un lift pentru persoane cu dizabilități și trei alei care vor duce către zona principală a bazinelor, spre ștrandul pentru copii și către spațiile comerciale.

Pasarela va avea o lungime de peste 200 de metri, iar arhitectura va fi marcată de pilonii înclinați spre albia Mureșului și de cablurile de susținere.

Întreaga structură va fi iluminată arhitectural cu lămpi economice.

Pasarela va fi exlusiv pentru pietoni și bicicliști, dar există și posibilitatea accesului auto, însă doar pentru vehiculele serviciilor de urgență.

La finalizare, pasarela peste râul Mureş va avea o lungime de 231 metri, (cu rampă de racordare la ştrand), cinci deschideri, o lăţime de 4,84 metri.

Zona pentru pietoni va avea 2,20 metri.

Pasarela va fi dotată cu pistă pentru biciclişti în lăţime de 1,60 metri. Gabaritul de liberă trecere pentru navigaţie va fi de 6,9 metri.

Structura podului urmează să fie susţinută deasupra albiei de câte două cabluri, iar pasarela va fi iluminată prin intermediul unor stâlpi ornamentali dotaţi cu surse de iluminat tip economic şi va fi protejată împotriva trăznetului printr-o instalaţie specifică.

Lucrările de construcţie ale pasarelei peste Mureş, în valoare de 12,8 milioane de lei (2.3 milioane de euro), au început în luna iunie 2013.

Lucrările sunt executate de compania Tehondomus.

 

Recomandările redacției