Fostul preşedinte Traian Băsescu spunea, înainte de a ajunge la Cotroceni, că va fi un preşedinte jucător. Şi a fost. A intrat pe teren ori de câte ori a vrut, chiar dacă Constituţia nu i-a prea permis uneori, însă a forţat limitele constituţionale atât cât să nu încalce legea fundamentală într-un mod în care să nu lase loc de întors.
Acum, ne place sau nu, actualul preşedinte al Partidului Social Democrat şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, trebuie să recunoaştem că joacă un rol foarte important în conducerea statului, având în vedere că este şeful
principalului partid din Parlament. Cu siguranţă acesta şi-ar dori să fie omul forte din spatele guvernării, un prim-ministru din umbră al României, având în vedere că o condamnare nedreaptă îl împiedică să ocupe funcţia de şef al Guvernului. Sorin Grindeanu, premierul numit de el, a devenit la un moment dat o nucă mult prea tare, drept pentru care a fost înlăturat prin moţiune de cenzură. A fost pro­babil o premieră la nivel mondial, când un partid îşi dă jos prin moţiune de cenzură propriul guvern. Din punctul meu de vedere a fost prima mare încercare a lui Liviu Dragnea, a fost prima dată când şi-a pus în joc funcţia de lider al PSD şi chiar cariera politică la nivel înalt, prin faptul că şi-a asumat un asemenea risc dând dovadă că este „mai jucător” decât jucătorul Traian Băsescu. Un eşec al moţiunii, care şi aşa a trecut la mustaţă, ar fi însemnat că Dragnea ar fi trebuit să părăsească conducerea partidului, având în vedere că nu a reuşit să-şi convingă colegii să-l urmeze într-o luptă atât de importantă. Până la urmă, moţiunea a fost adoptată, cu mari emoţii, semn că vocea preşedintelui nu mai este chiar aşa de puternică în partidul care a fost condus pe vremuri cu mână de fier de Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Zilele acestea urmează un alt mare hop pentru Liviu Dragnea şi pentru Partidul Social Democrat. Nominalizarea viitorului premier, urmată de desemnarea acestuia  de către preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit unor surse, senatorul de Arad Mihai Fifor ar avea şanse mari să fie propus şefului statului pentru a i se încredinţa formarea viitorului guvern. Indiferent dacă va fi vorba de Fifor sau de alt candidat, pentru viitorul politic al lui Dragnea este extrem de important ca propunerea PSD să fie acceptată de Palatul Cotroceni. În cazul în care Iohannis va desemna un alt candidat, iar social-democraţii pierd postul de prim-ministru şi guvernarea, viitorul lui Dragnea la conducerea PSD este clar… el nu va mai avea niciun viitor acolo, iar tabăra Grindeanu-Ponta va avea numai de câştigat. Se pare că actualul şef al PSD este conştient de acest lucru, drept pentru care i-a iertat pe parlamentarii social-democraţi care nu au votat moţiunea de cenzură. Motivul? Are nevoie de ei ca de aer să treacă viitorul Guvern al PSD prin Parlament.
Din păcate pentru primul pesedist al ţării, încercările nu se termină aici. Are un proces pe rol înt-un dosar în care este judecat împreună cu fosta soţie, Bombo­nica, pentru o faptă comisă de mulţi alţi politicieni, care ar trebui şi ei trimişi la puşcărie dacă Dragnea e condamnat. Problema este însă că preşe­dintele PSD are o condamnare cu suspendare, iar o altă condamnare l-ar trimite automat după gratii. Mai mult, presa centrală scrie că pe ţeavă sunt şi alte dosare, serioase de data aceasta, nu nişte prostii făcute doar pentru a-l înfunda, care au legătură cu Teldrum şi alte afaceri urât mirositoare, astfel încât încercările la care va fi supus vor continua.

Recomandările redacției