Cine nu a auzit de Teatrul vechi din Arad? Edificiul, de pe strada Gheorghe Lazăr, cunoscut sub numele de  Teatrul Hirschl este o clădire declarată monument istoric și  este primul teatru permanent de pe teritoriul României, fiind construită în anul 1817.

 Construit în stil baroc  în anii 1816-1817, la inițiativa comerciantului de origine vieneză Iacob Hirschl, este socotit drept cel mai vechi edificiu teatral permanent din țară.

Aici  s-au desfășurat remarcabile spectacole în limbile maghiară, română și germană.Teatrul, ca instituție, a funcționat într-un imobil format din două corpuri de clădiri, Casa Hirschl și Teatrul Vechi.

În anul 1907 clădirea a fost transformată în cinematograful Urania, fiind printre primele din țară. La 16 aprilie 1913, aici a avut loc prima reprezentație cu un film românesc: „Războiul Independenței”. Din păcate, la momentul actual, clădirea a ajuns  într-o avansată stare de degradare și a fost retrocedată urmașilor fostului proprietar Iacob Hirschl. Povestea de aici încolo este cunoscută de către arădeni din presa locală. Cu o istorie de mai bine de 200 de ani, clădirea se degradează sub ochii noștri, din ce în ce mai mult. Doar rădăcinile copacilor crescuți aici,  mai reușesc să țină bucățile din clădire unite.

Discuția dintre Primăria Arad și posibilii cumpărători a ajuns la un moment dat în toată presa locală. Însă de la vorbe la fapte este cale lungă. Până la această oră nu s-a materializat nimic. Din acest motiv, personalități și oameni de cultură din oraș, s-au mobilizat pentru a salva ceea ce a mai rămas din acest teatru, până nu este prea târziu. ,,Actualul Primar al Aradului a promis că, dacă și populația va dovedi că este interesată de soarta acestei clădiri, implicându-se în recuperarea materială a moștenirii oferite comunității locale de către Iacob Hirschl, va completa din fondurile Primăriei suma necesară cumpărării. La un apel făcut de noi cu câteva luni în urmă, și-au dat acordul peste două mii de arădeni și nu numai arădeni”, spune scriitorul Gheorghe Schwartz.

Cei care se alătură apelului pentru salvarea edificiului spun că se dorește ca teatrul și clădirea să fie recuperate, iar complexul să devină o ,,Casă a Artelor”, spațiul oferind posibilități de desfășurare a cel puțin două spectacole în același timp. De asemenea se dorește înființarea unor  săli pentru expoziții permanente și expoziții temporare în acest spațiu. ,,Și câte nu s-ar putea face într-o asemenea clădire marcată de tradiții și de istorie? Apelul acesta se adresează nu numai cetățenilor persoane fizice și conducătorilor de instituții în spiritul „Dați un leu pentru Ateneu”, ci, în primul rând, artiștilor din toată țara: rugăm să se organizeze spectacole pro bono pentru acest scop, concerte, licitații de artă, licitații de carte rară ”, spune Gheorghe  Schwartz.

foto: Ruben Onișor

Recomandările redacției