Ionel Marcel Lepa, interlopul de 48 de ani care a îngrozit România după ce a ucis un polițișt în Timiș, a fost prins, în sfârșit, ieri dimineață, de oamenii legii. Bărbatul a fost luat prin surprindere și nu a fost nevoie de uz de armă.
Criminalul, un recidivist din Lugoj, a fost găsit în casa bunicii unui prieten din Remetea Mare, imobil în care s-a adăpostit și cu o seară înainte. Locuința a fost percheziționată de forțele de ordine chiar și în cursul zilei de luni, atunci când au fost găsite primele urme de sânge, atât în sufragerie, cât și în pod, și s-a monitorizat totul și în cursul nopții.
În momentul în care oamenii legii l-au depistat, criminalul prezenta plăgi prin împușcare, care datau cel mai probabil de duminică, motiv pentru care, imediat, s-a solicitat intervenția ambulanței. La fața locului, i s-a acordat primul ajutor și apoi a fost transportat la o clinică de specialitate.
Văitarea unui criminal fără inimă
Surse din caz susțin că Ionel Marcel Lepa a ajuns la spital plin de sânge și într-o situație destul de delicată din punct de vedere al sănătății, după cum se știe și criminalul din Timiș a fost împușcat. De alt­fel, în timpul în care cadrele medicale l-au tratat, el avea să spună că gloanțele din spate și cel din umăr l-au afectat. „Doare rău, nu credeam că mai apuc ziua de mâine”, au fost cuvintele interlopului, care, însă, în aceste clipe se află în afara oricărui pericol. „E într-o stare stabilă. Rănile provocate de proiectile, care au fost în corpul pacientului, nu au afectat vase, nervi și nu i-au periclitat viața. Ambele proiectile au penetrat unul mâna, unul toracele, dar fără a avea și un orificiu de ieșire. Amândouă au fost recuperate și urmează să se facă, pro­babil, o expertiză. În mod normal, rănile provocate de un proiectil, el nefiind cu potențial letal, dar stând două – trei zile de la producerea evenimentului, există un potențial infecțios, cu un risc de septicemie, așa că două– trei zile va rămâne internat”, a declarat Ovidiu Burlacu, șeful secției de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Municipal Timișoara, pentru Realitatea de Timiș.
Filmul capturării
Capturarea lui Lepa, cel care l-a împușcat pe agentul Cristian Amariei, în timpul unei acțiuni la Izvin, poate să devină ori­când scenariu de film. Conform pressalert.ro, după ce luni, trupele speciale au descins în casa din Remetea Mare, anchetatorii au observat pete de sânge pe tocul ușii, iar bunica prietenului lui Lepa a încercat să scape de urmele lăsate în vană, aruncând o găleată de apă. Polițiștii sau retras, dar zona a continuat să fie moni­to­rizată de cei de la Direcția Operațiuni Speciale. În jurul orei 4, echipele din teren au observat mișcare în zona casei, la fața locului sosind în sprijinul echipelor care supravegheau imobilul alte echipe de la DOS și o echipă de la SIAS, care asigura intervenția pe timpul nopții. Intervenția a fost ușurată și de faptul că prietenul lui Lepa a colaborat cu anchetatorii. Când a auzit că este zgomot, Lepa s-a trântit la pământ, încercând să se ascundă și să pună mâna pe pistolul care era la brâu. Luptătorii SIAS au pătruns protejați de un scut balistic și l-au imobilizat fără a se trage niciun foc de armă. Dacă nu ar fi avut protecția scutului, conform procedurilor, ar fi deschis focul fiind vorba de un individ extrem de periculos, înarmat, în întuneric. Când a fost imobilizat, Lepa era sub masă, sprijinindu-se în genunchi și în palme, încercând să se ascundă și să-și scoată arma din borseta pe care a purtat-o în permanență la brâu.
Procurorii vor cere închisoare pe viață pentru criminalul fugar Ionel Marcel Lepa.
Aradul, sub teroare
Cele două zile de care au avut nevoie oamenii legii pentru a-l captura pe criminal au fost trăite la intensitate maximă de către arădeni. Mascaţii de la SIAS, veniţi de la Bucureşti, luptătorii de la trupele speciale de intervenţie din Timiş, Arad şi Caraş-Severin, dar şi zeci de jandarmi înarmaţi până-n dinţi, cu pistoale mitralieră şi purtând veste antiglonţ au încercat să dea de urma fugarului înarmat şi deosebit de periculos. S-au făcut filtre aproape pe toate drumurile din județul Timiș, neștiindu-se unde ar putea ajunge criminalul înarmat. Cu o seară înainte de a fi prins, toate mașinile care se îndreptau dinspre Timișoara, să intre în județul Arad, au fost oprite și verificate de către polițiști.
Polițistul ucis în misiune, Cristian Ama­riei, avea 43 de ani și activa de 20 de ani în Poliție. Era căsătorit și avea doi copii.

 

Recomandările redacției