Au apărut primele incidente la secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2019. Mai multe persoane au apelat la 112 pentru că aveau nevoie de îngrijiri medicale, două secții de votare au rămas fără curent electric, iar o persoană a primit o amendă pentru apelare abuzivă la 112, anunță Monica Daj­bog, purtător de cuvânt al MAI.
Marian Moroșanu, cunoscut ca „Ceau­şescu”, unul dintre cei care participă constant la mitingurile de protest din Piaţa Victoriei, a fost amendat, duminică, ziua alegerilor prezidențiale, cu 1.500 de lei, după ce a strigat injurii în faţa casei fostului preşedinte Ion Iliescu.
Reprezentantul USR dintr-o secţie de votare la alegeri prezidențiale 2019 din Vaslui a fost amendat cu 1.500 de lei, după ce a filmat în secţie, iar când i s-a atras atenţia, a devenit recalcitrant, scrie digi24.ro.
Primele informații de la MAI
„De la deschiderea secțiilor de vot și până la această oră (11:30), la nivel național au fost înregistrate 17 sesizări de posibile incidente electorale care au legătură cu desfășurarea alegerilor.
Până acum cinci sesizări nu s-au confirmat. A fost aplicată o singură amendă, în județul Olt. în valoare de 500 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe 112. Restul sesizărilor sunt în curs de verificări. În general, sesizările au fost despre lipsa unor ștampile sau sfătuirea alegătorilor la sediul secției cu ce candidat să voteze și continuarea propagandei electorale. Au fost înregistrate mai multe cazuri me­dicale. De exemplu, în județul Vaslui s-a solicitat ambulanța pentru locțiitorul președintelui unei secții de votare și un alt membru al aceleași secții, iar o femeie din Ilfov a fost transportată la spital după ce i s-a făcut rău în secția de votare. În Vrancea, la o secție de votare, procesul de vot a fost suspendat temporar din cauza stării de sănătate a președintei secției. În prezent, i se asigură asistență medicală de specialitate la fața locului. În județul Suceava, două secții de votare au rămas fără curent, echipele de intervenție fiind alertate”, a spus Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.
„Vă reamintim că sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice până la ora 21 în spaţiul de protecţie al secţiei de votare 21.00. Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedep­sește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi”, menționează Monica Dajbog. 

Recomandările redacției