Rudele bolnavilor de COVID-19 refuză transferul în spitalele din Germania, de teama că medicii fac experimente pe bolnavi, spun doctorii. De exemplu, la Institutul Marius Nasta din Capitală, din patru pacienţi acceptaţi, doar doi au fost transferaţi, conform antena3.ro.

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat, la Antena 3, că oamenii sunt îndreptățiți să nu aibă încredere în autorități, din cauza comunicării deficitare a informațiilor în perioada pandemiei: „Este consecința numeroaselor gafe și bâlbe ale autorităților în ceea ce privește comunicarea în această pandemie. Încrederea este un lucru care se dobândește extrem de greu și se pierde foarte ușor.

Este consecința numeroaselor gafe și bâlbe ale autorităților în ceea ce privește comunicarea în această pandemie. Încrederea este un lucru care se dobândește extrem de greu și se pierde foarte ușor.

Aici mai este și o problema de educație pentru sănătate și de transparență. Pot să înțeleg, până la un punct, temerile familiilor ai căror pacienți sunt transferați în străinătate. Pentru că își pun problema cum vor avea acolo o comunicare, cine îi va informa despre ce se întâmplă, care sunt costurile în contextul în care se întâmplă un destin tragic în acea țară.

Lucrurile acestea trebuiau explicate foarte clar, să fie transparență. Și tot ceea ce înseamnă comunicare legată de partea medicală, beneficii, riscuri, ce se va întâmplă acolo. Trebuia precizat foarte clar. Acest mecanism european de protecție civilă poate oferi șansa la viață pentru foarte mulți români.”

 

Recomandările redacției