Situația extrem de complicată prin care trece Palatul Copiilor, riscul de a rămâne efectiv pe drumuri fiind unul cât se poate de real, este accentuată și de modul în care se organizează lucrurile din interiorul instituției.

Angajații Palatului Copiilor au găsit multă bunăvoință din partea societății civile a Aradului. Întreaga presă a relatat despre problemele cu care se confruntă Palatul, sindicatul din învățământ și-a manifestat public susținerea pentru angajații de acolo, iar arădenii sunt dispuși să sprijine așa cum pot.

Unul dintre cititorii ziarului nostru, trecut bine de prima tinerețe și care locuiește într-o localitate destul de îndepărtată de municipiu, ne-a cerut să îl îndrumăm pentru a face o donație în valoare de 100 de euro pentru chiria Palatului Copiilor. Cititorul nostru a recurs la acest gest pur și simplu din dragoste pentru orașul Arad, „din naționalism“, după cum ne mărturisește chiar domnia sa. Omul a aflat din ziarul nostru despre situația Palatului Copiilor, însă nu știa unde să doneze banii.

Rămas cu banii în vânt

Gestul bărbatului vine în urma unui articol publicat în ziarul nostru, în care am publicat, integral, un comunicat emis chiar de către Palatul Copiilor. Îl redăm aici: Inspectoratul Școlar Județean Arad a trimis Palatului Copiilor Arad o înștiințare scrisă în data de 23.09.2019, prin intermediul căreia instituția a fost anunțată că Ministerul Educației Naționale nu va mai suporta cheltuielile cu plata chiriei începând din acest an școlar. De asemenea, s-a solicitat găsirea unui spațiu pentru care să nu se plătească chirie. În data de 26.09.2019, ISJ Arad a mai trimis o înștiințare prin care am fost somați ca în cel mult 7 zile să comunicăm spațiile identificate.

În urma acestor solicitări, instituția a înaintat adrese către primărie și alte instituții școlare pentru găsirea unor soluții de relocare.

Până în acest moment am primit o înștințare de la Primăria Arad, prin care suntem anunțați, că potivit legii, nefiind bugetari subordonați primăriei, aceasta nu poate aloca fonduri pentru plata chiriei și nici nu dispune de un singur spațiu generos în care ne poate găzdui.

Conducerea Palatului Copiilor a identificat un spațiu disponibil la Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului. Aici ni se pun la dispoziție (fără obligații de plată cu excepția utilităților) 28 de săli de aproximativ 35 metri pătrați, plus cancelarie și grupuri sanitare fete/băieti la etajele I și II ale internatului. Sălile existente necesită investiții minime (igienizare și un strat de lavabil), ele fiind adaptate activităților școlare. Însă mărimea sălilor nu permite desfășurarea activităților la acele cercuri, care prin natura lor necesită un spațiu mai generos (disciplinele sportive și cercurile de dans).

De asemenea, au mai fost identificate spații libere la Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad, respectiv 6 săli de aproximativ 45 m pătrați.

Palatul Copiilor Arad a primit o ofertă de găzduire și din partea conducerii Galleriei Mall Arad, prin care aceștia se arată dispuși să ne ofere spațiul necesar pentru aproape toate activitățile fără a percepe chirie, urmând ca ISJ să acopere plata utilităților. În acest moment spațiul respectiv nu este amenajat pentru a desfășura activități cu copiii, fiind unul comercial, conceput ca atare.

Date fiind împrejurările, Palatul Copiilor Arad solicită sprijin comunității locale pentru găsirea unor soluții de plată în vederea păstrării locației actuale, cel puțin în acest an școlar, aceasta fiind cea mai bună soluție pentru cei peste 2000 de copii care se înscriu anual la activități.

Pentru a face legătura între cititorul nostru și Palatul Copiilor, pentru ca banii omului să ajungă în conturile instituției, sumă destul de mare de altfel având în vedere situația financiară a unui simplu pensionar, am contactat conducerea palatului.

Deși am sunat pentru a oferi bani nu pentru a cere ceva, am reușit destul de greu să dăm de conducerea Palatului Copiilor. Apoi, după ce am explicat că un cititor de-al nostru, vârstnic și de departe, vrea să ofere o sumă de bani pentru chiria palatului, am aflat cu surprindere că acest lucru este imposibil. Ni s-a explicat că nu există nici un cont în care astfel de sume să fie virate, dar dacă omul vrea să ajute atunci să treacă după masa, în jur de ora 16.30, pe la Palat și să doneze banii asociației de părinți. Dar nici aici nu se poate încă, deoarece nu s-a stabilit acest lucru.

Având în vedere situația, și așa foarte complicată în care se găsește instituția, am considerat că poate cel mai bine este să o lăsăm noi baltă, să nu generăm și mai multe probleme decât cele existente deja. Am ținut totuși să fim lămuriți de ce în comunicatul emis chiar de către Palatul Copiilor se „solicită sprijin comunității locale pentru găsirea unor soluții de plată în vederea păstrării locației actuale“. Ni s-a spus că a fost o greșeală.

Recomandările redacției