calatoriiSub genericul Voyages, voyages…, vineri, cu începere de la ora 17,00, la Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol” Arad se vor face pregătirile pentru o nouă călătorie culturală prin interiorul şi exteriorul lumii noastre.
De data aceasta, gazdele primitoare, soţii Georgiana şi Victor Maria ne îndeamnă să ne pre­gătim paşapoartele pentru o nouă destinaţie, de data aceasta într-o ţară nor­dică: Finlanda.
Finlanda este formată din 19 regiuni, denumite maakunta în finlandeză și landskap în suedeză. Regiunile sunt guvernate de consilii regionale ce servesc ca forumuri de cooperare pentru comunele unei regiuni. Finlanda are o economie mixtă deosebit de industrializată, producția pe cap de locuitori fiind egală cu cea a altor economii europene, cum ar fi Franța, Germania, Belgia sau Regatul Unit. Țara se află între paralelele de 60° și 70° latitudine nordică, iernile fiind grele și geroase, iar sezoanele agricole fiind scurte și uneori întrerupte de înghe­țuri târzii sau timpurii. Din aceste cauze, fermierii finlandezi se bazează pe cultura plantelor care rodesc repede și rezistă la îngheț. Ca și celelalte țări nordice, Finlanda și-a liberalizat economia după sfârșitul anilor 1980. Finlanda a aderat la Uniunea Europeană în 1995, și la zona Euro în 1999.
Populația este în curs de îmbătrânire, natalitatea fiind de 10,42 nașteri la mia de locuitori, adică o rată a fertilității de 1,8.[29] Cu vârsta mediană la 42,7 ani, Finlanda este una dintre celemai îmbătrânite țări; [30] jumătate din electorat are vârsta peste50 de ani.
Marca finlandeză a fost înlocuită cu mo­neda euro în 2002. În 2005, turismul finlandez a adus încasări de peste 6,7 miliarde de euro. Atracțiile turistice ale Finlandei au adus peste 4 milioane de turiști în 2005.
Peisajul Finlandei este acoperit cu păduri dese de conifere, dealuri line și este completat de un labirint de lacuri și golfuri. Mare partedin teritoriul țării este teren virgin și cuprinde 37 de parcuri naționale ce se întind de la țărmul Golfului Finlandei în sud la marile fjelluri din Laponia. Este și o regiune urbanizată cu multe atracții turistice culturale.
Finlanda este considerată a fi țara lui Moș Crăciun, care ar trăi în nordul Laponiei. La nord de Cercul Polar de Nord, în timpul iernii, soarele nu răsare timp de mai multe zile și săptămâni, iar vara are loc fenomenul de nopți albe, în care soarele nu apune nici la miezul nopții. Laponia este atât de la nord, încât aurora boreală, fluorescență a straturilor superioare ale atmosferei cauzată devântul solar, se vede în mod regulat pe timp de toamnă, iarnă și primăvară. În cel mai nordic punct al Finlandei, în perioada solstițiului de vară, soarele nu apune timp de 73 de zile.
Limbile oficiale ale Finlandei sunt finlandeza și suedeza. Populația Finlandei este de circa 5.400.000 de locuitori. Peștele și carneajoacă un rol prominent în mâncarea finlandeză tradițională din vestul țării, în vreme ce în est mâncarea conține adesea legume și ciuperci.

Recomandările redacției