Autorităţile din districtul indonezian Karo din provincia Sumatra de Nord au strămutat 1.293 de persoane de la poalele Muntelui Sinabung ce a erupt duminică, iar numărul de deplasaţi este aşteptat să crească, relatează luni agenţia chineză Xinhua, citând surse locale.

 

 

 

Muntele Sinabung, cu o înălţime de 2.475 de metri a erupt din nou duminică dimineaţă, eliminând o coloană de cenuşă până la 7.000 de metri înălţime în cer, iar autorităţile au recomandat evacuarea persoanelor care trăiesc pe o rază de 3 kilometri în jurul craterului. ‘Până la 1.293 de persoane au părăsit zona după explozia majoră a Muntelui Sinabung’, a afirmat Sutopo Purwo Nugroho, purtător de cuvânt al agenţiei însărcinate cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Autorităţile au ridicat nivelul de alertă la penultimul nivel de gravitate, pe fondul creşterii activităţii seismice în zona muntelui în ultimele săptămâni, a adăugat el.

Muntele Sinabung a erupt cu mare explozie la 24 octombrie, eliminând o coloană de fum de 3.000 de metri înălţime. Vulcanul Sinabung se numără printre cei 129 de vulcani activi din ţara insulară amplasată pe aşa-numita ‘Centură de Foc’ a Oceanului Pacific, notează Xinhua. AGERPRES (AS – autor: Bogdan Mureşan, editor: Tudor Martalogu)

 

Recomandările redacției